Första forskarboken – Fakta om livet på jorden

Här hemma har vi läst flera böcker i den här serien (se titlar och länkar i slutet av inlägget), och det är böcker vi verkligen gillar – både barn och vuxna! Baksidestexten på Första forskarboken utlovar enkel och lättförståelig information, roliga illustrationer och kluriga experiment bland annat.

Boken är indelad i följande kategorier: Djurens liv, Växternas liv, Människans kropp, Vår planet: ekologi, Vår planet: geologi och Vår planet: vatten. Faktatexterna är på en nivå som passar barn från ca 6 års ålder tycker jag. Kanske något enklare än de andra böckerna i serien som vi tidigare läst. Det finns mycket spännande att lära sig i den här boken, så för en vetgirig kunskapstörstande 6-åring är den perfekt! Att man som förälder också snappar upp ett och annat är ju inte fel det heller.

En återkommande typ av sida som sonen tyckte var kul var ”Titta – hitta – gissa!”, som man skulle kunna se som ett litet miniförhör/repetition av det man nyss läst. Det kan till exempel vara att lista ut vilka två av totalt nio små djur som inte är insekter eller fundera över hur olika typer av fröer sprider sig i naturen (en kokosnöt, sprider den sig med vinden, på havet, med hjälp av ekorren eller med hjälp av en fågel?).

Bra informativa illustrationer finns det gott om, ett exempel är ett uppslag där man på vänster sida ser lekande barn på en strand där man får lära sig vad kroppsdelarna heter. På den motsatta sidan precis samma barn men nu utan hud och där får man lära sig om skelett och muskler. Fiffigt!

Hela familjen gillar den här boken (och de andra i serien), så sätt den med fördel i händerna på nyfikna barn i åldrarna 5-105!

I samma serie som den här finns flera faktaböcker:


Första forskarboken: fakta om livet på jorden
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 160
ISBN: 9789129683592
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Första forskarboken – Fakta om livet på jorden”

  1. Ser ut som en såndär bok man bara upptäcker mer och mer bilder och text efter läsningens gång, låter himla pedagogisk och fin. Kanske julklappsköp då…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *