Så gör du film

Har du en blivande regissör där hemma? Eller helt enkelt en unge som älskar att stå framför eller bakom kameran? Det här är ett material som både små och stora barn kan ha kul med och lära sig av (och vuxna också för all del). En del av sakerna i mapparna kanske kan kännas lite barnsliga för de större barnen, men man använder det man vill och kan få inspiration om inte annat. Handboken är faktiskt riktigt bra och informativ. Materialet kommer i en box (som kan användas som en klappa när man filmar scener) och det består av allt möjligt skoj!

  • Regissörens handbok
  • Häftet Storyboard som visar hur man planerar filmen ruta för ruta, häftet innehåller idéer som man kan bygga vidare på
  • Mappen ”Premiär” innehåller en skylt för regissörens stol, skyltar för skådespelarnas loger och biljetter bland annat
  • Mappen ”Ljudstudio” innehåller en cd-skiva med 90 ljudeffekter att använda i filmer, men också några tips på hur man själv kan skapa olika typer av ljud
  • Mappen ”Animeringsstudio” innehåller en kartongrobot i delar som man kan använda för att testa att göra animerad film
  • Mappen ”Rekvisita” innehåller bland annat (tillverkade av kartong) glasögon, piratögonlapp, trollstav samt klistermärken med fingeravtryck, låtsastatueringar och lite annat smått och gott

I handboken står det allt möjligt matnyttigt. Den är uppdelad i följande kapitel ”Att göra film”, ”Spelfilm”, ”Dokumentärfilm” och ”Animering”. Det finns hur mycket fakta och tips som helst, och coola bra bilder som hjälper till att göra informationen och instruktionerna lätta att förstå. Man får exempelvis lära sig om olika perspektiv, hur man komponerar en bild, hur ljussättningen spelar roll, hur viktigt det är med musik och ljud i en film, vad skillnaden på dokumentärfilm och spelfilm är och lite om hur man ska tänka när man använder olika genrer.

Man behöver ingen superduperdyr värstingkamera för att göra film, det kan gott och väl räcka med mobilkameran ibland. Jag själv deltog i ett litet filmläger för lärare för några år sedan, där vi fick lära oss lite om manusskrivning, filmning och redigering. Det är faktiskt hur roligt som helst, och inte alls så svårt som det kan se ut (om man inte har som mål att få till en film som vinner en Oscarstatyett då förstås …). Jag kan varmt rekommendera boxen ”Så gör du film”, lägg den gärna under granen i jul!


Så gör du film
Författare: Tim Grabham
Förlag: Tukan förlag
Antal sidor: 72
ISBN: 9789174015171
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *