Det här är en härligt bok full med smarriga recept och pojkar och flickor som lagar mat och bakar så det står härliga till! Här finns något för alla smaker tror jag; müslikakor, räkspett, vegetarisk moussaka, lammgryta och Kylskåpskaka för att nämna några rätter/bakverk.
Min kollega (jag arbetar som lärare i högstadiet) som undervisar i Hem- och konsumentkunskap berättade något skrämmande för mig; några elever i åttan visste inte skillnad på ett kryddmått och ett matskedsmått! Således blev det väldigt galet när de skulle baka, mängden salt blev inte helt rätt om man säger så. Det är sorgligt när man inser att det finns barn/ungdomar som inte får/vill/kan vara delaktiga i köket hemma. Jag tycker att det hör till uppfostran att lära ut sådana här enkla saker hemma. Mina barn som är 2½ och 6½ är gärna med i köket och hjälper till (nåja, kanske inte alltid men ofta i alla fall).
Boken Kom, så lagar vi mat! börjar med en genomgång av de redskap man använder i köket, tydliga bilder visar vad som används. Sen kommer recept i kategorierna Frukost, Smarriga mellanmål, Varm mat och Sötsaker. Tydliga steg-för-steg instruktioner med bilder, en egen ruta där det står vad man behöver och här och var dyker en liten pepparkaksgubbe upp och talar om hur man kan variera rätterna (fullkornsbröd eller vitt bröd, annan torkad frukt, serveringsförslag etc.).
På många uppslag finns också en ”Varför???-ruta” som innehåller intressanta och/eller roliga fakta om maten som lagas. Det kan t.ex. vara ”Varför är det bubblor i smoothien?”, ”Varför är kokta räkor rosa?” eller ”Varför poppar popcornen?”, skoj tycker jag. Författaren är också noga med att tala om att en del moment måste en vuxen hjälpa till med eller göra själv.
En läcker bok med många bra recept, superfina bilder som verkligen lockar! Marinerad limekyckling till middag, någon?
Kom så lagar vi mat!
Författare: Annabel Karmel
Förlag: Tukan förlag
Antal sidor: 64
ISBN: 9789174015348
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris