Tänk Robot

Jag tycker att det är intressant att lära mig mer om robotar, och jag gillar verkligen layouten i den här boken, men det är faktiskt lite jobbigt att den är så otroligt faktaspäckad. Fast det kanske en faktabok ska vara förresten…

I första kapitlets början möts man av några årtal och någon som i jag-form berättar om sin robot. Första årtalet är 1978, och ”jag” skriver om sin allra första robot som har huvud, kropp, armar och ben men som inte är särskilt smart. När den stöter emot ett hinder står den bara kvar och mal på samma ställe. Trettio år senare visar hans nya robot att utvecklingen har gått framåt; den kan dansa och röra på sig och spelar musik – och när den krockar med något väljer den att backa och ta en ny väg. Efter det hoppar ”jag” till framtiden (2038) och berättar om sin robot Alan som undrar vad han vill ha till frukost. Alan är såklart en fantasi än så länge, men fungerar som en introduktion till det som är kärnan i boken; kan en robot tänka? Kommer det att finnas robotar vars ”hjärna” fungerar likadant som våra mänskliga hjärnor?

I boken får man lära sig vad mänsklig intelligens är, vad AI (artificiell intelligens) är och att det finns både stark och svag AI. Man får läsa om vilka olika typer av robotar och konstgjorda intelligenser som finns i samhället idag, exempelvis Spirit och Opportunity som utforskar planeten Mars, självgående gräsklippare, fabriksrobotar och robotdjur. I en liten kort text nämns den interaktiva robotsälungen Paro som används inom vården; jag såg faktiskt ett tv-program som handlade om just den för en tid sedan. Då visades hur den användes som sällskap och för att ge stimulans till demenssjuka. Det diskuterades ganska mycket huruvida det var etiskt försvarbart eller inte. Intressant var det i alla fall.

Boken handlar också en hel del om våra sinnen och tänkande, om vår uppfattningsförmåga och vårt minne. Är det möjligt att bygga tänkande robotar? Kommer robotar att ta över världen och utrota oss människor så småningom?

Läs boken om du tycker att robotar är tokintressant!


Tänk Robot
Författare: Peter Ekberg
Illustratör: Anders Nyberg
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 61
ISBN: 9789163868795
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *