Molly & Sus

En dag föddes två barn. Två barn på en och samma dag. Från början var dom små och sen blev dom större. Hela tiden var dom tvillingar. Håret hade också alltid varit som det var.

Detta är berättelsen om tvillingflickorna Molly och Sus som bokstavligt talat är ihopflätade. Ända sedan födseln har de suttit ihop – i håret! Detta möjliggör förstås en förhållandevis enkel separation, men det tycks fram till berättelsens start inte ha gått upp för någon av de inblandade och när de till slut står inför fullbordat faktum visar det sig att det där med separation kanske inte var så enkelt som det verkade. För hur hittar man någon som är borta? Vill man verkligen att den man tycker om ska kunna försvinna hur som helst?

Att sitta ihop kan vara väldigt irriterande,
men att sluta göra det är inte heller så lätt.

Molly & Sus är skriven och illustrerad av debutanten Klara Persson och ges ut på det alldeles nystartade Urax förlag – en mycket bra start för dem båda. Det finns en avväpnande charm i såväl text som bild, språket är barnsligt på ett sätt som faktiskt funkar och ord och bild kompletterar varandra väl. Notera inledningen (av boken såväl som av detta blogginlägg): Hela tiden var dom tvillingar. Håret hade också alltid varit som det var. Ingen närmare beskrivning behövs, åtminstone inte i ord.

Dessutom gillar jag hur vi ser saxen i bild flera gånger innan den används – se bilden här ovanför, till exempel. Den har dessutom förekommit tidigare, när flickorna måste klippa koftor av alla tröjor eftersom de inte kan dra något över huvudet.

Ava, 3½ år, gav betyget: ”Jag vill att vi ska läsa den igen!” Så det gjorde vi. Sen ville hon höra den en tredje gång, men då tyckte jag att det var dags att göra annat.

En fin bok och som sagt en mycket lovande start, som får mig nyfiken på fortsättningen!


Molly & Sus
Författare & illustratör: Klara Persson
Förlag: Urax (sept 2012)
ISBN: 9789187208027
Antal sidor: 36
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Molly & Sus”

  1. Flera gånger sedan vi läst boken har Ava sagt saker i stil med ”tänk om vi skulle sitta ihop”! ”Ja, som Molly och Sus”, säger jag och så pratar vi om hur det skulle vara ifall vi inte kunde vara på olika ställen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *