ABC och alla de andra gökarna

Ännu en ABC-bok, men en ytterst originell sådan. Anna Höglunds bildspråk överraskade mig med uppslag där det i bakgrunderna är nedlagt en tydlig flirt med den vuxne läsaren. Det finns exempel på exotiska platser, stadsmiljöer med reklam à la old style, ledsna förorter, landsbygd och moderna hemmiljöer med designtapeter. En ödslig ton smyger sig ofta in och bilderna är utformade i någon slags kollageteknik. Spex och en djupare mening blandas på ett fritt och lite respektlöst sätt. Bokstäverna består av en stor och en liten, som sig bör. Flertalet gånger tolkar jag in att det är ett barn som symboliserar den minsta bokstaven, ibland kan den lille vara en kompis eller en fru. Den stora bokstaven kan uppföra sig uppenbart otrevligt, för att i annan form vara antingen ordentlig eller utsvävande.

Stora D dansar hela natten
lilla d får bara dricka vatten

Ingen bokstav är den andre lik, i dubbel bemärkelse. Alla bär dock i sin utformning drag av det naiva och stundtals upplever jag lätt groteska utseenden. Det är en bok att tala vidare om, att återkomma till. Det finns detaljer som höjer bilden och det är synnerligen aktiva bokstäver som står i förgrunden på varje bild och dessa ihop med texten ökar på humornivån avsevärt. Det är personliga bokstäver som kan uttrycka känslor eller visa på egenskaper. Den heter ju ABC och alla de andra gökarna och nog är det gökar en hel del kan kallas. Så här står att läsa på baksidestexten:

Vad har egentligen bokstäverna för sig när de är hemma hos sig?
Vad gör de när de inte är på jobbet? Hur är de som karaktärer?

Inte visste jag detta om I:

Eller om L:


ABC och alla de andra gökarna
Författare & illustratör: Anna Höglund
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129684131
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *