Fängslade på bilsemester

För några veckor sedan bestämde vi oss för att bila ner till Danmark från Uppsala. Jag, fästmannen och tre barn på 5, 7 och 9 år. Vi skulle ha så mysigt. Prata och skratta i bilen. Stanna på fina ställen och fika. Lyssna på musik och sjunga. Se en sevärdhet då och då. Jag insåg ganska snart att det kanske var lite väl optimistiskt tänkt.
För sanningen var den, att vi i framsätet mest lyssnade på gnäll, bråk och rastlöst tjat från övertrötta barn. Ända tills dess att jag tryckte in en bok i cd-spelaren och både barn och föräldrar satt som förhäxade i en timme och fyrtio minuter.

Vi lyssnade på Alva rymmer av Pernilla Gesén. Alva är åtta år. Hennes mamma och pappa ska skiljas och hon tvingas att flytta med sin mamma från Västerås till Stockholm. Hon måste lämna sitt hem, sin skola, sin bästa vän och kanske värst av allt; hon får inte träffa sin pappa mer än på helgerna. Alvas värld rasar samman. Och mamma och pappa fattar ingenting.
I Stockholm blir hon granne med en pojke, något yngre än hon själv. Han är snäll, men Alva vill inte bli vän med honom. Hon har ju redan en bästa vän! Till slut bestämmer sig Alva för att ta saken i egna händer. I Stockholm kan hon ju inte stanna. Hon rymmer tillbaka till Västerås.

Det bästa med den här boken är inte historien, eller spänningen. Det är det fina språket. Enkelt, men det sätter sig rakt i bröstet. Som skilsmässobarn själv och med egna skilsmässobarn gör den här boken ont. Det är barnets perspektiv som Pernilla Gesén så självklart fångar. Vuxna bestämmer och ändrar. På sådant som kanske inte var perfekt. Men som ändå var det trygga livet. Och som barn får man inte vara med och bestämma någonting. Eller får man det?

Förstummade satt vi i bilen och lyssnade. Jag med en klump i halsen och tårar i ögonvrån, och vips hade 15 mil flugit förbi och boken var slut.
Sedan var ingen annan bok särskilt intressant att höra på. Vi hade inte lånat fler om Alva. I stället stannade vi och fikade. En kisspaus och någon sevärdhet. Solen värmde våra ansikten.


Alva rymmer
Författare: Pernilla Gesén
Förlag: B. Wahlströms (2005)
Antal sidor: 112
ISBN: 9789132147647
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Susanna Backman

Jag heter Susanna och bor på landet i ett litet, litet hus i den lilla, lilla byn Storvreta strax utanför Uppsala. Min familj är däremot inte så liten. Den består av tre barn, två vuxna, en katt och utökas snart ytterligare med ett antal höns och några kaniner. Jag läser och skriver mycket och har en examen i retorisk och litterär kommunikation. När det kommer till litteratur är jag en allätare, såväl på vuxenfronten som i barnboksdjungeln. Eftersom mina egna barn inte hunnit upp till ungdomsböckerna ännu, så måste jag ju sondera terrängen en aning så att jag vet vad jag ska rekommendera när den tiden kommer. Mina absoluta favoriter i barn- och ungdomsbokvärlden är magiska böcker som balanserar alldeles på gränsen, med ett litet stänk av hisnande övernaturlighet. Jag har också en särskild förkärlek till flickböcker från 1900-talets början och har än så länge blygsam liten samling av originalutgåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.