Hästflickors olika faser

Märta är på väg in i ett engagerat hästintresse. Bea börjar få andra intressen och tar inte riktigt sitt ansvar som hästägare på allvar. Kattis jobbar med hästar och barn. Men den här berättelsen handlar om Märta, Maja och hästar – Bea och Kattis ger ’bara’ förutsättningar och erfarenheter efter vägen.

Märta och kompisen Maja har sommarlov, det värsta är att det har hästarna på ridskolan också! Visserligen har de sina låtsashästar/käpphästar att rida på och sin hästtidning som de skriver och ritar i, men tjejerna längtar efter de varma, mjuka och riktiga hästarna. Särskilt längtar Märta efter sin favorithäst Julia. Ändå är hon inte riktigt säker på om hon verkligen är en ”hästflicka” – de stora hästarna är trots allt ganska läskiga!

Lyckligtvis finns det andra stall än ridskolans, och Märta minns att hon har träffat Bea som har stall och tre hästar. Glädjen är på topp när Märta och Maja får rida den underbara ponnyn Karamell och när de får hjälpa Bea att jobba i stallet och sköta hästarna efter ridningen. En dag kommer inte Bea, då bestämmer tjejerna sig för att göra fint i stallet på eget initiativ, något de blir rikt belönade för: de upphöjs till Karamells hästskötare!

Men det var ingen engångsföreteelse att Bea inte kom – hon har börjat slarva med skötseln av hästarna och håller inte längre sina löften, Märta och Maja sliter i stallet och törs inte säga ifrån. Och rida får de inte heller. En dag kommer Bea med sin kille och säger att hon ska sälja Karamell för hon har inte tid, och Karamell är för liten. Sommarlovets underbara utmaning övergår i stor sorg – vem ska köpa ’deras’ häst?

Då kommer Märta på att Kattis, som har ridskolan, skulle köpa nya hästar dit nu under sommaren! Men det är inte bara stora hästar Märta har respekt för utan även vuxna hästmänniskor:
”Men törs vi ringa Kattis?
Hon är så arg jämt.
Hon skäller på alla,
Både människor och djur.

Men nu gäller det Karamell!
Vi måste våga
För hans skull.”

Kattis är glad över deras tips, Märta och Maja tar ledigt från stallet ett par dagar och badar. Att tjejerna har utvecklats i sina relationer till såväl hästar som hästmänniskor under sommaren märks tydligt när de ’råkar’ stänga in Bea på höskullen och slutligen ser tillbaka på och summerar sin ”hästsommar” och de erfarenheter de har fått.

Jag är övertygad om att Märta och hennes kompis Maja är helt säkra på att de är riktiga ”hästflickor” när de efter sommarlovet återvänder till ridskolan!
Det här är den första hästbok jag läser på många år, och jag blir glatt överaskad av hur mycket innehåll och mening som bilder och korta textrader förmedlar. Det är en ”lätt att läsa”- bok där de fina och välmatchade ’hästflicksbilderna’ berättar mycket om känslor och stämningar och jag anar att de andra 6 böckerna i serien om Märta och hennes hästintresse har samma fina framtoning. Om man är i början av sin läs- och hästkarriär, sådär 7-9 år, så har man nog lätt för att lära känna Märta och Maja och för att förstå den lycka och de problem som tjejerna ställs inför.

Titel: Märtas hästsommar
Text och teckningar: Erika Eklund Wilson
Förlag: Bonnier Carlsen  (2012)
Antal sidor: 60
ISBN 978-91-638-6909-9
Jämför priser 
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Det finns fler böcker om Märta, böckerna ingår i Bonnier Carlsens serie ”Lätt att läsa”

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *