Sov!

Systrarna Wirséns charmiga små brokiga har jag faktiskt inte läst någon bok om tidigare. Däremot har jag läst många av deras ”Vem”-böcker (en del av dem har vi recenserat på Barnboksprat, se listan här). De små brokiga har dock inte undgått mig, för de finns inte bara i böcker utan även som textilier, nappar, tavlor och en del annat trevligt.

I den här boken ska alla små brokiga gå och lägga sig, men istället för att lägga sig håller de på att hoppa i sängen. När de blir tillsagda att sluta blir det många sura miner. De fem figurerna lägger sig i alla fall under täcket och liten Skär blir ombedd att släcka lampan vilket hen gör. Nästa uppslag (där lampan ju är släckt) är helt svart med bara ord, där står t.ex. ”Brak!”, ”skvojnk” och ”aj”! Vad är det som händer? Vi tänder lampan och ser efter.

När det blir ljust ser vi att de små brokiga håller på med något som ser ut som akrobatiska övningar och de blir tillsagda att de ska sova. Lilla Ruta får släcka lampan denna gång. På det här viset fortsätter det ett par gånger till, de brokiga bara busar istället för att sova när lampan släcks.

Till slut blir det tyst och vem det nu är som nattar de små (är det kanske vi som läser boken som gör det?) funderar på om de till slut har somnat, och tänder lampan för att kolla. Nu har de faktiskt somnat och blir irriterade över att lampan tänds! Morr!

Det är en charmig bok, och på sista sidan trycker min dotter som är 2 år på den tecknade lampknappen för att släcka lampan så att de små brokiga kan sova. På bokens baksida benämner man den ”Ett pekboksäventyr för de allra yngsta”. Ja, dottern gillade den helt klart. Det finns en hel radda böcker om dessa figurer, så det är bara att plöja igenom!


Sov!
Författare: Carin & Stina Wirsén
Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor:
ISBN: 9789163871528
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

En kommentar till “Sov!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *