Pekheavy – för lite ”fulare” barn

Sen jag fick barn kanske det inte längre märks att jag har varit en metaltjej. Men varför skulle det vara så egentligen? Går det inte att förena ett hårdrocksliv med att en skaffar barn? Pekboken Pekheavy skulle kunna vara ett sätt att föra in lite hårdrock i småbarnslivet.

Kalla Kulors förlag tycker att vanliga pekböcker är för fluffiga och gulliga och har försökt skapa en kontrast i form av en bok som tar upp de vanligaste begreppen och företeelserna bland hårdrockare. Och det gör de med besked… Metalvärldens signum presenteras på femton uppslag och allt är med: gura, roddare, tinnitus, fans, sign of the horn, headbanga med mera.

När jag läst boken för min 4,5-åriga dotter frågade jag henne vad boken handlade om. Den handlar om en tjuv sa hon (”Manager (snubben som tar alla pengar)”). Det var hennes bestående intryck. Boken är svår att förstå för ett barn och svår att förklara på ett rimligt sätt. Jag har ingen lust att förklara vad groupies (tjejer som vill ligga med bandmedlemmar) och trasha (förstöra hotellrum) betyder för min fyraåring. Andra sidor känns mer långsökta, som bilden på ölflaskor med texten ”b-vitamin (bra för håret)” och ”sportdryck (böhr-bon)” till en bild på spritflaskor.

Men det finns mycket humor i Pekheavy. Illustrationerna är träffsäkra och bildtexterna överraskande och fyndiga. Boken ger en rolig inblick i hårdrocksvärlden. Formatet är stort och lyxigt med tjocka kartongsidor och är i läder med glansiga ”nitar”.

Men detta känns väl egentligen inte som en pekbok för barn? Med tanke på språk, nivå och innehåll känns detta som en klockren bok att plocka fram när vuxna gäster kommer på besök. Boken är helt klart något att skratta åt (och förfäras över?) tillsammans. Jag har även läst boken för min 8-månaders dotter och för henne finns det givetvis ingen igenkänning (och tur är kanske det?) (till skillnad från husdjurs- eller bilpekböcker vars motiv hon ändå har sett i verkligheten). Nej, jag skulle nog vilja påstå att Pekheavy är en bok för vuxna. En rolig bok!

Headbanga
Motherfuckers going apeshit

Men Pekheavy kan nog vara ett bra sätt att börja intressera de lite äldre barnen för hårdrocksvärlden. (Min dotter lyssnar i alla fall redan på Iron Maiden och mer kommer det nog att bli om jag får min vilja igenom.)

Här kan du provläsa Pekheavy.


Pekheavy
Grafisk design: Hans von Corswant
Förlag: Kalla Kulor förlag
Antal sidor: 32
Utgiven: 2012
ISBN: 9789187049002
Köp: Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *