Lilla bildordboken om DJUR

En icke oansenlig mängd fotografier på både vuxna djur och djurungar kan göra denna bok till en stund av förströelse för det lilla barnet, eller vem som helst oavsett ålder med ett stort djurintresse. Texten består mest av djurets benämning, men kan också låta: ”keliga murmeldjur”. Vilda djur och tama djur, små djur och stora djur, ensamma djur och djur tillsammans, det är ett varierande utbud och ingen logik i var på jorden djuren finns när det gäller den ordning de kommer i. Några djurarter återkommer senare igen i boken, fast då med en ny bild förstås. Andhane och andhona finns med och jag tror det är första gången i en barnbok, som jag någonsin ögnat i, som dessa fåglar får sin rätta benämning och inte bara kallas för ”anka”. Fotografierna överraskar stundtals i sin naturlighet, men det är klart att några har fått extra mycket hjälp av datorn och det är inget jag hade krävt eller önskat. Naturliga scener kommer bättre till sin rätt rent visuellt, så det är de fotografierna där djuren är i sin natur som ger mig finast känsla.

 

 

 

 

 

 

 

Boken väcker, utan att vara dess mening, tankar på objektifiering av djur och den troliga efterföljande bedömningen i söt, ful, rolig, farlig… Denna utseendebedömning upplever jag som tråkig, men vi är vana att ha det så. Vi tolkar självklart världen efter det vi ser i första hand och detta kan ju verkligen diskuteras vidare. Samtidigt vill vi vuxna visa djur för barnen och det är väl i det mötet som vi kan föregå med gott exempel och försöka att undvika att utse något djur till extremt fult, vansinnigt gulligt o.s.v. Svår uppgift känner jag nu. Själv är jag mycket visuellt orienterad och utgår från första känslan en bild ger mig, både i en bok och utanför densamma. Bedömningar lurar där hela tiden för oss alla. Om jag i stället lägger fokus på bokens idé om att visa fram en del av världens alla djur, så fungerar det bra. Det är en händig bok att ha i väskan och kan säkerligen, med sitt vadderade omslag dessutom, bli en följeslagare i vagn och i fordon, på landet och i staden.


Lilla bildordboken om DJUR
Översättare: Susanna Hellsing
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 260
ISBN: 9789129681208
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *