Valentin – den magiska drycken

Jessica Hardiman heter författaren och det här är hennes debut som barnboksförfattare. Boken innehåller fina illustrationer gjorda av Ida Antonsson.

Men vad handlar boken om?

Valentin är en modig liten ängel som ofta kikar ner på människorna. Då han får syn på en liten flicka som gråter för att hennes föräldrar ska skiljas så uppfinner han en kärleksdryck. Valentin vill bege sig ned till jorden för att testa den på människorna men drycken visar sig vara förgiftad och allt går fel. Vem har förgiftat drycken?

Jag gillar bokens omslag och layout. Det är vackra sidor att bläddra bland och temat om att alla människor borde sluta bråka med varandra är väldigt rörande och fint. Språkmässigt är det välskrivet och det är verkligen en saga där fantasin får fullt utlopp. I himmelriket finns helgon, gudar och änglar som lever i ett slags samhälle där en president styr makten. Valentin kan även prata med djur när han hamnar på jorden och de pratar med honom. Jag tror att många barn kan komma att uppskatta och tycka om den här boken.

Men nu är jag vuxen och har kritikerglasögonen på mig så boken faller mig inte helt i smaken. Den är skriven med ett barns naiva synsätt på livet – om alla slutar bråka blir det fred på jorden och då försvinner alla problem. Trots den lilla deckargåtan – vem har förgiftat drycken, så blir slutet alldeles för enkelt. Nästan för bra, för den innehåller just en sådan där önskedröm som min 5 åring skulle vilja ha.

Men är det fel att ge barnen önskedrömmar? Jessica Hardiman blickar emot godheten och kärlekens betydelse men hon stör min egen trosbekännelse. Jag tror starkt på skyddsänglar och att de finns bland oss och hade kanske förväntat mig mer andlighet och mystik i berättelsen. Här blir det mer utav en materialistisk himmelsvärld där det finns typer som går och förgiftar kärleksdrycker. Men tar jag av mig de vuxna kritikerglasögonen så är det en fantasifull, charmig och gullig saga fylld med värme och en tro på en bättre värld. Jessica Hardiman arbetar på en uppföljare till boken och på hennes mycket fina hemsida kan ni läsa mera om hennes författarskap.

Klicka HÄR för att komma till hemsidan.

 


Valentin-den magiska drycken
Författare: Jessica Hardiman
Illustratör: Ida Antonsson
Förlag: Hoi Förlag
Antal sidor: 151
Utgivningsår: 2012
ISBN:9789186775131
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *