Bamses barndom

Idag, den 14 maj så finns ett specialnummer ute i affärerna att köpa som handlar om Bamses barndom.

Jag är ju barnsligt förtjust i serietidningar och tycker de är en utmärkt inkörsport till att motivera läsning bland barn och ungdomar som annars ratar böcker. Just den där direkta kopplingen till text och bild ökar nog läsförståelsen och serietidningar är för mig riktiga konstverk. De är hög mysfaktor som ingen bör bli för gammal för. Jag minns med nostalgi regniga dagar då man satt på altanen som barn och läste serietidningar medan regnet smattrade emot plåttaket. Och vad var sommarlov utan serietidningar? Jag läste dem liggandes i hammocken eller tog med mig en bunt till badplatsen. Nu hade jag tur som hade en pappa som var stor serietidningsälskare så jag hade tillgång till det mesta av utbudet.

Det här specialnumret handlar alltså om Bamse som liten. Både min 8 åriga dotter och jag hade stora förväntningar inför numret. Vi ville veta mera om Bamses föräldrar. Vi ville veta hur han träffade Lilla Skutt och Skalman för allra första gången. Vi ville veta hur han blev världens starkaste björn.

Idag är Bamse vuxen och har tre barn. Serietidningen börjar där, att Bamses barn börjar fråga om sin pappas barndom och han börjar berätta.  Vi får lite kort veta varför Bamse bodde med sin farmor när han var liten. Historien handlar om när Bamse börjar i klass tre på en ny skola och inte alls får en bra start. Han blir retad och använder dunderhonungen på inte det bästa sätt när han äter den för allra första gången. Men sedan får han tre vänner och vi får följa med dem på nya äventyr där en skatt ska hittas för att rädda deras klubbhus. Tyvärr, finns varken Lille Skutt eller Skalman med här och jag har ingen aning när de kom in i Bamses liv. Slutet lämnas öppet för nya äventyr så kanske vi får veta mer om Bamses barndom framöver.

Det hoppas både jag och dottern på.

 


Bamses barndom
Idé: Joakim Gunnarsson och Jens Hansegård
Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson
Förlag: Egmont kärnan
Bamseextra nummer 2: 14 maj 2012

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

3 reaktioner till “Bamses barndom”

  1. Hej Sanna!
    Hur Bamse träffade Lille Skutt och Skalman för första gången berättades i Bamses tidning 1983. Den serien finns med i boken ”Så började det …” volym 1 som du hittar på t ex Adlibris eller Bokus. Då var Bamse redan så gott som vuxen, så därför kan Lille Skutt och Skalman inte vara med i berättelserna om Bamses barndom. Jag har inte läst det här numret ännu men det ska bli kul att göra det.

  2. Vilken rolig information du delger oss. Jag visste inte alls detta. Tack för det!
    //Sanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *