Mirakel

17-åriga Rakel sjunger i en kristen ungdomskör – Ten Sing – och är nöjd, glad och trygg med sitt liv, sina vänner och sin tro. När en av hennes bästa vänner Stine bestämmer sig för att gå på audition för programmet Idol följer Rakel och kompisen Lena med för att stötta. Det är många som vill få chansen att sjunga för juryn, så många att Stine får vänta till följande dag. Men så händer något totalt oväntat: under kvällens körrepetition blir en överraskad Rakel hämtad av programledarna för Idol! Hon har blivit headhuntad – utvald att komma direkt in till juryn och provsjunga! Och det går bra, så bra att hon kommer med i programmet. Hon slutar som trea men det betyder inte att hon inte får en karriär som sångerska, tvärtom blir hon kontaktad av ett skivbolag som vill skriva kontrakt! Problemet är bara att hon har lovat sin kör att göra flera konserter med dem…kan hon verkligen svika dem?

Rakel väljer att ta chansen, för en sån här chans får man inte flera gånger i livet. Hon gör raketkarriär både hemma i Norge och internationellt. Bokens handling växlar mellan tillbakablickar på vägen till framgång, blogginlägg som Rakel gör som artisten Miracle och hur hon lever som kändis. Man skulle kunna tro att hennes liv är alldeles fantastiskt, men jag får en känsla av att hon är väldigt väldigt ensam. Sina vänner hemma i Bergen tappar hon helt kontakten med och har bara ytliga bekanta och älskare. Hon verkar tappa sin tro och börjar göra fler och fler korkade val i sitt liv.

Bra läsning om hur det är att gå från att vara ”ingen” till att vara den som alla ser och beundrar. Är det värt att ge upp hela sitt ”gamla liv” för ett liv som kändis med allt vad det innebär? Det tror jag Rakel borde stannat upp och tänkt lite mer på då och då.


Mirakel
Författare: Renate Nedregård
Förlag: Gilla böcker
Antal sidor: 190
ISBN: 9789186634162
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *