Se upp för Argmonstret!

Jag har tidigare recenserat en bok från Vivlio förlag, nämnligen Maria Petterssons Är det morgon nu? Den gav jag bra betyg och jag gillar förlagets koncept med svensk text och översättning till ett annat språk.

Den här boken är  skriven av Maria Edgren och finns i fyra språkkombinationer: svenska med arabiska, kurdiska, somaliska och spanska. Den jag har läst var lite speciell i formatet. Eftersom den också hade text på arabiska så börjar boken i slutet och man bläddrar fram till början av pärmen. Det tyckte mina barn var lite småroligt men arabiska läses nämligen inte från vänster till höger som vi gör i svenskan utan tvärtom. Annars var det inget konstigt med det utan det är en helt vanlig barnbilderbok.

Berättelsen inleds med att Filip, som är 5 år berättar om vad som hände när han bråkade med sin kompis Robin på dagis. Jag tror många barn kan känna igen sig i känslorna som uppstår:

Du ska göra som jag säger! Annars är jag inte din kompis! skriker Filip.

När Filip somnat en stund så drömmer han om argmonstret som lever på alla arga känslor och bråk som uppstår på dagiset bland barnen. Filip blir förundrad över att argmonstret kan tycka om när någon bråkar och slåss och blir därmed medveten om vad dumt det är. När han vaknar vill han genast säga förlåt till sin kompis och de blir vänner igen. Boken känns lite pedagogiskt tillrättalagd och det menar jag inte i negativ term.  Sådana här böcker kan vara en helt utmärkt grund för att diskutera svåra känslor som ilska och besvikelse.

Vad jag fastnade mest för är illustrationerna. Mats Molid är okänd illustratör för mig men har gjort barnböcker förr. Han har en mycket speciellt stil som jag fann fascinerande. Barnen och fröken i boken ser nästan ut som fåglar med sina spretiga ben och fötter. Argmonstret blir som ett trasselkludd av känslor som får liv men med enkla drag ser riktigt otäck ut. Kan tänka mig att barn skulle kunna rita sitt eget monster efter att ha läst den här boken och få en chans att uttrycka sitt eget argmonster – för ett sådant har vi nog alla upplevt någon dag. Ska jag ha något att gnälla över så är det väl att boken är i mjukpärm. Kan lätt bli slitage men böcker ska man ju vara varsam med oavsett hårdpärm eller inte.

En bok jag varmt kan rekommendera till alla förskolor.


Se upp för Argmonstret!
Författare: Maria Edgren
Illustratör: Mats Molid
Översättning: Kholod Salman och Mohammed Abdulmelek
Förlag: Vivlio
ISBN: 9789186899172
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

2 reaktioner till “Se upp för Argmonstret!”

  1. Vad fin recension, den tackar jag för.
    Har fått en bra känsla om att denna bok kommer vara perfekt att arbeta med. Det var just den här boken jag själv saknade för 10 år sedan när jag jobbade med barn i särskola.

  2. Hej igen,
    min förläggare kontaktade mig igår och berättade att hon hade blivit kontaktad av Btj som berättade att ”Se upp för Argmonstret” kommer att vara med i deras ”Godbitshäfte” där endast det bästa våren 2012 finns med!
    Så kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *