Där Orgierna dansar

Kreativiteten måste få leva fri annars förtvinar den! En saga om kreativitetens obändiga krafter. Martin Widmark har författat och Louise Hoffsten har läst in sagan på medföljande skiva och dessutom skapat musiktonerna till boken tillsammans med George Riedel och Peder af Ugglas.

Idén till boken föddes i ett möte mellan Martin och Louise, de talade om vad som händer i en när berättelser eller musik skapas. Martin visade intresse för något som Louise berättat om och som hon kallade Orgierna. Hon visade honom en liten staty hon gjort, föreställande en flicka och på hennes rygg och axlar fanns små figurer. Louise benämnde dem Orgierna och de har följt henne genom livet och skapandet. De symboliserar kreativiteten, flödet som kommer när lusten att skapa väcks. Lust, glädje och avsaknad av regler kan vara en sammanfattning av vad Orgierna står för. Martin önskade skriva en saga som handlar om vad som händer i människor när Orgierna dansar och Louise ville skapa musiken till.

Orgierna i sagan är tre barn som en dag dansar ner från Olympen och påbörjar en resa i att inspirera människor de möter. Skaparlusten flödar fram varhelst de dansar, men så fort någon vill fånga in dem och ha mer, så försvinner de bort. Friheten är deras signum, utan den så slocknar lågan. Efter att i flera århundraden ha dansat runt i världen och försett människorna med kreativitetslust så drar ett häftigt oväder in och Orgierna fryser förfärligt. De söker skydd hos en kompositör som förlorat sin egen kreativitet. När de värmt upp sig så föds lusten att dansa och när kompositörens ser detta så väcks hans skaparlust med full kraft, han inser deras värde och låser in dem. Så lyckas han skapa otroliga musikverk, men medan Orgiernas dans öppnat upp hans förmåga till skapande, så har de själva förlorat alltmer av sin egen kraft. Kompositörens tjänarinna befriar dem och efter det blir allt förändrat och deras dans orsakar onda skapelser av människohand. Liknelser går att se på flera ställen i vår verkliga och stundtals ytliga värld. Det är genom att leta och hitta den egna, högst personliga kreativiteten som en människa finner sig själv. Tid och lust krävs och i fasta former kan allt förloras. Slutet på boken är av det ljusa slaget, det finns ännu hopp!

Illustrationerna är skapade av Jessica Eldenstjärna och dessa visar detaljer och olika perspektiv i lätt akvarell. Jag fastnade för de tecknade händelserna i blåaste blått, precis så drömska som jag tycker om. Orgierna framställs som vackra med naturattribut uppe på huvudena, dock har en av dem flugsvampar i håret och det kändes lite utanför skönhetsupplevelsen, men även flugsvampar är från naturen och får väl också de ha sin roll.

Jag läste sagan högt för några barn och sedan lyssnade vi på skivan. Det blev två olika upplevelser som berikade lässtunden. Sagan berättas mjukt och inlevelsefullt av Louise och vi får höra både sköna munspelstoner, sång och svävande musikstycken. Allt detta ramar in berättelsen på ett fint sätt. När text, bild och musik möts så kan upplevelsen förtätas. En tänkvärd saga med både lyckliga och sorgliga toner i.


Där Orgierna dansar
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Jessica Eldenstjärna
Uppläsare: Louise Hoffsten
Musik: Louise Hoffsten, George Riedel och Peder af Ugglas
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
Antal sidor: 32 sidor
ISBN: 9789163868542
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *