En ovanlig prinsessa

En modern berättelse med en sagolik känsla om en mycket speciell flicka.

Jag ska först erkänna ett misstag. När jag beställde denna bok trodde jag att det var en barnbilderbok. Det var det gulliga omslaget som lurade mig. När jag sedan fick boken hem i brevlådan så visade det sig vara en kapitelbok på 523 sidor.

Boken handlar om Sisi, som egentligen heter Prinsessa och lever ett mycket ensamt och isolerat liv med sina föräldrar. Hennes pappa är en förmögen och berömd professor men det ryktas om att hennes mamma egentligen är familjens hushållerska. Sisi får en talande teddybjörn som present som blir ett stort stöd för henne då föräldrarna omkommer i en bilolycka. I sina drömmar är hon liksom Snövit, en riktig prinsessa och Sisi fantiserar om tre dvärgar som skyddar henne från allt ont. Men vem ska skydda Sisi i verkligheten från den elaka förmyndaren, som är professorns f.d hustru och ska Sisi någonsin få en familj igen?

Jag pendlade genom läsningen från att vara den kritiskt vuxna läsaren till det fantasifulla barnet inom mig. Sagomotivet finns där – en flicka som blir föräldralös, en elak häxa som gör hennes liv surt men förhoppningsvis segrar det goda. Berättelsen går väldigt sakta men mot slutet tenderar den nästan välta över då alla relationer ska redas ut och det ena ger det andra. Författaren heter Wu Meizhen och har erhållit en rad priser och utmärkelser. Hennes böcker har blivit stora framgångar i Kina.

Det som först gjorde mig brydd var att Sisi är så ung i början av boken – bara sex år gammal. Det gör att jag inte vet till vilken ålder boken vänder sig till. Det är en tjock bok för högläsning och den kanske upplevs för barnslig för den som börjat nå tonåren. Sisi sätts även på internatskola där hon bor under vardagarna och kommer bara hem på helger och lov. Jag var tvungen att googla på detta, då jag tyckte flickan var alldeles för liten och finner många länkar om olika skolor i dagens Kina. Det finns internat från två års ålder så det här var en liten kulturkrock för mig. Sisi kommer att nå nio års ålder innan boken är slut och är i många avseenden en perfekt liten person. Hon är godhjärtad, hon gör alltid sitt bästa, hon är vacker och stillsam. Nåja, ibland kan hon brusa upp men hon ångrar alltid sina misstag.

Jag var först osäker ifall jag skulle kritisera för det är många lugna passager i boken som jag ibland undrar över vad de ska leda till eller ens är nödvändiga. Jag blir helt enkelt lite uttråkad och börjar tänka på vad vi ska äta till middag, har jag hängt upp tvätten eller andra vuxna saker som tar över mina tankar. Men om jag nu tillåter mitt inre barn komma med en åsikt så är det en vacker bok och det är en mild sagoläsning av ett ovanligt äventyr. En må bra bok om en ovanlig prinsessa och därför också med en något ovanlig handling. Klart läsvärd!


En ovanlig prinsessa
Författare: Wu Meizhen
Illustratör: Wu Meizhen
Förlag: Egmont Kärnan
Utgivning: 201204
Antal sidor: 523
ISBN:9789174055788
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *