Romska nationaldagen

 

Idag, 8 april, firas romernas nationaldag. För precis 41 år sedan hölls den första romska världskongressen i London och det var även då som FN erkände romerna som en internationell minoritetsgrupp.

Nyligen annonserade Tidskriften Le Romané Nevimata och bokförlaget Podium om  skrivtävlingen ”Att vara ung rom idag”. 19 mars var sista dag att lämna in bidrag och det ska bli spännande att se resultatet av den tävlingen. I ett annat samarbete med bokförlaget Podium lyftes en annan minoritesgrupp i Sverige: samer. Då vann Ann-Helén Laestadius, som idag är en etablerad författare.

När man söker på böcker av och om romer är det lätt att konstatera att en tävling för att inspirera unga att utöka utbudet är välbehövt. Den här veckan har dock UR uppmärksammat romernas nationaldag med bland annat boktips och radiosagor på romani chib (finns även på svenska).

 

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *