Tisdagskossan

Den här boken har jag haft hemma i flera månader nu. Ja, sedan förra året till och med om jag ska vara ärlig. Jag har inte haft tid att skriva inlägg här på Barnboksprat, till min sorg. Men nu vill jag skriva om Tisdagskossan, eftersom jag nyligen fick ett mail från Daniel Edfeldt, kossans skapare, där han undrade om jag ville läsa och skriva om hans uppföljare till Tisdagskossan, som kommer i slutet av sommaren någon gång. Det ville jag ju såklart, men först behövde jag skriva om den första boken om kossan.

Det är tisdag och Veras favoritdag på hela veckan. Varför då då? Jo, för på tisdagar får man ta med sig något till dagis. Vera vill absolut ta med sig sin kossa.
Först vill inte kossan följa med utan vill helst stanna kvar hemma och äta av heltäckningsmattan. Men Vera är bestämd och tar med kossan till dagis i alla fall. Stövlar ska på, fast kossan spjärnar emot.

Väl framme på dagis är det spännande att se vad de andra barnen tagit med sig. En har tagit med en trasig radiostyrd bil, en annan en legobit. När Vera ska visa sin sak har kossan smitit iväg och klättrat upp i ribbstolarna. Men hur ska den komma ner? Kossan är lite rädd. Till slut kommer Vera på att hon kan lägga mjuka, färgglada kuddar under så kossan kan hoppa ner och landa mjukt.
Ja, kossan får vara med om alla vardagliga dagishändelser du kan tänka dig. Sångstund, fruktstund, lunch, innelek, ritstund, utelek där lånegalonisarna skaver mot juvret (väldigt roligt, tycker jag) och de lagar geggamojskakor.

Det är en fin berättelse om barns underbara fantasi i vardagen. Jag har tidigare läst Gruffarna och drakägget av samma författare. Det var en kapitelbok i fantasygenren kan man säga. Så Tisdagskossan är helt annorlunda i sin form. Men det verkar inte vara något problem för författaren att byta genre till bilderböcker för mindre barn.
Det är Bettina Johansson som illustrerat och hon fångat dagisvardagen på ett fint sätt. Hon adderar detaljer som ger bilderna det lilla extra och balanserar upp Daniel Edfeldts text mycket bra!
Jag tycker att det är rätt skönt att det heter dagis i boken, eftersom jag själv säger det, fast man inte får. Det heter ju Förskola! Därför var det skönt att få läsa ordet dagis i boken.

Min dotter Wilma, snart tre år, tyckte jättemycket om den här boken, hon vill ofta läsa den och är väldigt engagerad i kossan och hennes känslor.
Så nu ser vi fram emot att läsa uppföljaren till Tisdagskossan!

Tisdagskossan
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 32
ISBN: 9789132160196
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

2 reaktioner till “Tisdagskossan”

  1. Åh! Tisdagskossan har länge varit min snart 3åriga dotters favorit! Förundrad hur hon kom att återge ’gunilla med spretiga håret’ och andra detaljer ur boken!
    Annars och mest jämt just mu, sjungs kossans sång på samlingen. I vår tolkning ’Blinka lilla stjärna’ i all sitt muande.
    Nu ska jag ha tag i uppföljarna!! :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *