Jag

Ett barn föds där i bokens början. Tas emot med öppen famn. Det är så enkelt, rent och vackert. Det är stort, det handlar om livet. Barnets väg ut, faror och lockelser på vägen och så tillbaka igen. Barnets växande till ett Jag. Liknelsen kan gå att applicera på valfritt ålderskede. Vi kämpar alla där ute och stundtals behövs en varm och trygg rekreationsbas. Texten är kort och kärnfull med en poetisk ton där en andlighet fyller sin plats ihop med naturens fenomen och djurens symboliska närvaro icke minst. Barnet som, ibland ödmjukt, ibland drivande, prövar sin förmåga och leds av sin nyfikenhet ut i världen, är så lik ett valfritt litet barn nära, ett barn jag mött, vi alla mött. Illustrationernas sparsamma linjer är som i rörelse och är så känsligt utförda att de skulle kunna stå fria från text.

I linjerna läser du in barnets självklara tillit som finns i begynnelsen. Livskaxigheten lyser om barnet, men allt kan förbytas i svek och då… där… att falla, att ropa: ”Fånga mig!” och höra: ”Jag fångar dig!” och veta att nu tröstas och vaggas jag till trygghet igen, det är att beredas en för alla önskvärd tillvaro att gro i. En bok om att bli till i världen. En bok att återkomma till och då minnas att livet är en stor fantastisk utmaning. Vackert och farligt. En liten bok att vara i. Fint.


Jag
Författare & illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
Antal sidor: 28
ISBN: 9789163870798
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

2 reaktioner till “Jag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *