17 skäl för barnboken

Har du läst Svenska Barnboksakademins 17 skäl för barnboken? Om inte så är det hög tid att du gör det, för de är värda att läsas. För dig som inte har lust att surfa iväg någon annanstans skriver jag ner dem här. Annars kan du med fördel klicka dig vidare till Barnboksakademins hemsida och skriva ut dem, illustrerade av Sven Nordqvist. Vill du presentera dem för någon som inte kan svenska? De finns översatta till 20 olika språk!

 

1. Boken ger oss underhållning och spänning. Den kan få oss att skratta och gråta. Den kan trösta och visa oss nya möjligheter.

2. Boken hjälper oss att utveckla vårt språk och vårt ordförråd.

3. Boken stimulerar fantasin och övar oss i att skapa inre bilder.

4. En bra barnbok håller för att läsas högt så att både barn och vuxna har glädje av den. Den blir en brygga mellan generationerna.

5. Boken kan väcka nya frågor som engagerar och ger oss något att tänka vidare på.

6. Boken ger oss nya idéer, den vidgar vårt medvetande om vår värld.

7. Boken ger oss kunskap om andra länder och andra sätt att leva, om natur, teknik, historia och allt mellan himmel och jord som vi kan vilja veta mer om.

8. Boken tränar vår förmåga till medkänsla. Den ger oss möjlighet att sätta oss in i andras situation och känsloliv.

9. Boken får oss att fundera över vad som är rätt eller fel, gott eller ont.

10. Boken kan förklara verkligheten och hjälpa oss att förstå sammanhang.

11. Boken kan visa att det inte alltid finns bara ett svar på en fråga, att det mesta kan ses från olika håll.

12. Boken hjälper oss att förstå oss själva. Det stärker vår självkänsla att upptäcka att det finns andra som tänker och känner likadant som vi.

13. Boken hjälper oss att förstå att vi också är olika. Att läsa böcker av författare från olika tider och kulturer ökar toleransen och hjälper till att motverka fördomar.

14. Boken ger sällskap när vi är ensamma. Den är lätt att ta med och den kan läsas var som helst, Man kan låna den gratis på biblioteket.

15 . Boken är en del av kulturarvet. Den ger oss gemensamma läsupplevelser och gemensamma referensramar.

16. Barnboken ger arbete åt en massa människor; författare, tecknare, redaktörer, tryckare, formgivare, korrekturläsare, fotografer, förläggare, bibliotekarier, bokhandlare m.fl. Den bidrar till ett rikt kulturliv och är en viktig kulturell exportvara som gör vårt land känt utomlands.

17. Barnboken är det första mötet med litteraturen – en oändlig värld som räcker livet ut.

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “17 skäl för barnboken”

  1. Den här hade jag missat! Den åker upp på jobbet nästa vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *