Twilightsagan – Den officiella illustrerade guiden

Jag har läst böckerna (och tänker läsa dem igen), jag har sett filmerna och ja, jag väntar otåligt på den sista filmen som (jag antar) kommer i höst. Jag får väl erkänna det; jag är en 38-årig Twilightnörd! Twilightsagan – Den officiella illustrerade guiden var alltså riktigt trevlig för mig att få hem ett recensionsexemplar av  i brevlådan, men hur recenserar man en sådan här typ av bok? Inte helt lätt tycker jag, så jag gör helt enkelt så att jag berättar lite om vad guiden egentligen innehåller för något och vad jag tycker om det.

Innehållet i boken består av fakta om vampyrer, om de olika klanerna som nämns i böckerna (allt från Cullens själva till Volturi, Denali, nomader och hybrider, om varulvarnas stam och flockar, om människorna (framför allt befolkningen i Forks) och så finns det en del som handlar om ”ursprung och inspiration” där man bland annat får läsa om viktiga punkter i handlingen, se fan-art (bilder av karaktärerna som tecknats eller målats av fans) och se lite bokomslag från olika länder i världen.

Den för mig mest intressanta delen av boken är den första, där författaren Stephenie Meyer intervjuas av sin författarvän Shannon Hale. Det är ingen kort intervju, utan snarare ett samtal som fyller hela 60 sidor i boken. Här berättar Meyer om hur en dröm gav henne inspiration till den första boken i Twilightserien. Hon berättar:

Drömmen var att jag tittade ner på den här scenen: Det var på en äng, och det var så mycket ljus […] Jag vet inte om det kommer fram i texten – att prismaeffekten var så otroligt strålande. […] Ja. Det var en så vacker bild, pojken som glittrade av ljus och som pratade med den vanliga flickan […] Jag var så nyfiken när jag vaknade. Jag bara satt där och tänkte: Så hur slutar det? Dödar han henne? För det var så nära.

Meyer och Hale pratar också om olika inspirationskällor, bland annat nämner de den klassiska boken ”Svindlande höjder” av Emily Brontë som ska ha varit en inspiration till den tredje delen i bokserien, ”Ljudet av ditt hjärta”. Det tycker jag som är engelsklärare (och intresserad av engelsk litteratur) är lite intressant. Det roliga är att Meyer berättar att hon inte ens gillar ”Svindlande höjder”, och att hennes åsikter om den kommer fram i boken där Edward pratar om den som en hathistoria och inte en kärlekshistoria.

Det finns mycket intressant i intervjun, både om författarskapet som sådant och så klart om Twilightböckerna som är de första Meyer har skrivit. Hon berättar att hon redan som barn hade massor av sagor i huvudet som hon berättade för sig själv men som aldrig blev nedskrivna. Drömmen där Edward och Bella ligger på ängen var det som fick henne att skriva ner det hon hade i huvudet för första gången, detta för att hennes minne som vuxen inte är lika bra som när hon var barn. Hon ville inte glömma bort den här sagan.

För dig som fortfarande inte har tröttnat på  vampyrer, varulvar och som är ett riktigt Twilightfreak är den här boken ett måste! Om det var ett tag sedan du läste böckerna är den ju alldeles utmärkt att bläddra i inför den stora finalen  – biopremiären av den andra delen av Breaking Dawn/Så länge vi båda andas (den sista boken delades upp i två filmer) som jag gissar kommer någon gång sent i höst. Jag längtar, gör du?

Här skriver Barnboksprats Malin Skals om en annan Twilightbok, nämligen den grafiska versionen av ”Om jag kunde drömma


Twilightsagan – Den officiella illustrerade guiden
Författare: Stephenie Meyer
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 560
ISBN: 9789132158452
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *