Maya och Havsfolket

 

 

 

 

I denna lättlästa fantasyserie (Gryningsserien) från Sagolikt Bokförlag i fem bokdelar har jag bekantat mig med de tre första böckerna i serien. Det handlar om Maya och hennes möte med Havsfolket via hennes nya vän Yaz. I första delen Vattenspår lär Maya känna Yaz, som flyttar in i huset bredvid hennes. Det är något märkligt med den nya familjen känner Maya, som blir nyfiken och undersöker saken och så är hon plötsligt vän med Yaz och börjar så smått få reda på hemligheter kring hans liv. I andra boken Månkraft närmar sig Maya och Yaz varandra än mer och saker sker i vattnet som är både magiska och otroliga. Havsfolket är inte att leka med, men Maya kan inte motstå sin inre längtan till Yaz och livet i havet fascinerar henne, fast hon kan samtidigt ibland känna en rädsla.

Jag lät min 11-åring läsa böckerna och hon tycker att de är bra och fängslande – för det finns en lockelse i att det handlar om havet och det okända på havsbotten. Maya väcker frågor hos oss båda, vem är hon egentligen? Hon som kan och får närma sig varelser från havet? Tredje boken Blodsband innehåller än mer dramatik. Yaz börjar i Mayas klass och det är tur att han har Maya kan jag avslöja. Yaz och Maya är som gjorda för varandra och ändå inte, för en Havsvarelse och människa bör inte beblanda sig. Men det är ohjälpligt för sent, de kan båda höra varandras röster inom sig och de tillhör varandra på ett magiskt vis. Både jag och min 11-åring känner av flödet i själva texten. Detta tillsammans med dramatiken och de övernaturliga inslagen tror jag kan ge en skjuts i läsandet för dem som ännu inte närmat sig de tjocka böckerna.

Illustrationerna är som gjutna till texten. Åh, vad bra det är med bild till text även för lite äldre barn! De svartvita bilderna är tecknade av Katarina Dahlquist och hon har tecknat Havsvarelserna på ett så självklart sätt, vackert och ibland lite lätt skrämmande.


Vattenspår
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt Bokförlag (2011)
Antal sidor: 60
ISBN: 9789197668187
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Månkraft
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt Bokförlag (2011)
Antal sidor: 61
ISBN: 9789186861124
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Blodsband
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt Bokförlag (2012)
Antal sidor: 61
ISBN: 9789186861148
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

En kommentar till “Maya och Havsfolket”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *