Jason & Emilia

Jag minns i min barndom Jason som en liten figur, vilt flygandes efter sin otroligt stressade mamma. Det bildminnet har troligen bidragit till att påverka min inställning till just stress och att lämna in barn på verksamhet och själv sitta av sin livstid på ett kanske inte så roligt arbete. Möjligen kan där svaret sökas på varför jag fortfarande gör allt för att undvika just den situationen? Nu är ju inte livet så enkelt att ett tråkigt arbete och barnpassning alltid kan väljas bort, men jag tror att Camilla Mickwitz (1937–1989) satte fingret på något centralt i den lilla människans liv. Hon blev också känd som en person medveten om barns ställning i familjen och med ett samhällsengagemang och insikt i vardagsproblematik som lyste igenom i hennes prisbelönta böcker och animationsfilmer.

Boken om Jason (utkom 1976) väcker alltså mina minnen till liv och jag älskar verkligen samhällskritiken i den. Jasons mamma Gudrun (kallad Gudrun även av Jason) är visserligen tokstressad mest hela tiden, men hon vill så väl och gör allt för sin lille Jason. Han har det bra hos dagmamman medan Gudrun måste kämpa på vid monotona bandet på fabriken och då lönen inte räcker till så är hon tvungen att ibland arbeta som Krokimodell till sena kvällen. Inte lätt att vara ensamstående mamma i storstaden. Gudrun kan ändå vid enstaka tillfällen koppla av och stanna upp en liten stund, men så kommer en ny dag och iväg bär det igen med en liten Jason efter sig som en flygande docka. Jason verkar märkligt nog aldrig direkt ledsen av all stress.

Den andra boken av samme författare och illustratör heter Emilia och de små tanterna (utkom 1980) och bygger på en berättartradition som pågår mellan en far och hans dotter Emilia. Hon fyller i där han slutar och så turas de om. Grundberättelsen är tre små uttråkade tanter som kommer på en idé om en synnerligen härlig och generös sysselsättning som gagnar barn. ”Barn är viktiga och så riktiga”, säger de och ordnar ett återkommande drömkalas för barn. Tanterna lever upp genom sitt projekt, samtidigt som barnen blir glada och uppmärksammade.

Böckerna om Jason och Emilia ges ut på nytt på Schildts (bokförlag från Finland). Barnets väl och ve är centralt för författaren i båda böckerna och därför tror jag att nya läsare kan finna glädje i dem även i nutid, för så väldigt mycket skiljer sig inte verkligheten åt för dagens barn mot för 30-40 år sedan. Stressig tillvaro och att inte alltid bli sedd är ännu aktuellt för många av dagens små flygande Jason-barn.

Bilderna i båda böckerna är färgglada och svulstiga, som också så många andra bilder var kring 1970-talet. Camilla Mickwitz hade en särpräglad stil och var en föregångare för många finländska barnboksillustratörer. Bilderna är inte direkt estetiskt tilltalande, om inte naivistisk stil är en favorit, men den humoristiska tonen i dem är osviklig. Jag föll dock mer för persongalleriets utseenden och bildspråket i boken om Jason. Där är 70-tals estetiken liksom mer i sin brutala grundform, så som jag minns 70-talet vill säga.


Jason
Författare & illustratör: Camilla Mickwitz
Förlag: Schildts (2012)
ISBN: 9789515022011
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Emilia och de små tanterna
Författare & illustratör: Camilla Mickwitz
Förlag: Schildts (2012)
ISBN: 9789515022028
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

8 reaktioner till “Jason & Emilia”

  1. Jag hade Emilia och Kung Oskar när jag var liten, hade ingen aning om att det fanns fler om Emilia! Spännande! Tack för ett fint inlägg.

  2. Tack! Jo, Camilla Mickwitz är ett spännande författarskap. Hon har skapat mer än tjugo bilderböcker och flertalet animationsfilmer, så det finns att upptäcka!

  3. Blir så sugen på att läsa dem, inspirerande recension och analys!

  4. Tackar! Böckernas förtjänst, de sjuder av färgchock och en känsla av att vilja utmana det konventionella. Bilderna kan avskräcka en del barn har jag dock noterat, hm… men bara de hör sagan och ser humorn i bilderna så kan det gå vägen.

  5. Tack Marit! Tänk vad glad författaren hade blivit över att hennes tankar lever vidare ett tag till. Som jag skrivit så är ju problematiken i dem ännu aktuella.

  6. Jeg kan huske at jeg som barn forsøgte at bytte forældre med en veninde, præcis som Jason gør det i Jason flytter. Mine forældre og min venindes var dog ikke så fortravlede som Gudrun og vores list blev ved forsøget.
    Billedet af den flyvende dreng er blevet hos mig og det står muligvis ekstra stærkt da det, så vidt jeg husker, optræder i alle bøgerne om Jason, selv Jason på ferie.

  7. Intressant. Tack för din kommentar. Jag har inte läst de andra Jasonböckerna än, men att flyga fram i livet är alltså hans lott. Till mamma Gudruns försvar får väl sägas att hon försöker ägna sig åt bara Jason ibland, som hos frisören och när de bakar ihop. Verkar som om hon vill mer än hon kan, men hon är fast i försörjningskravet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *