Stora städer och små barn: London

För en tid sedan sa min 5-åring att nästa gång vi ska åka flygplan, då ska vi åka till London. Själv har jag varit där många gånger , men det kommer nog att dröja några år till innan jag tar med mig barnen eftersom dottern bara är 1½ år. Men, som den planeringsnörd och Londonälskare jag är så kunde jag såklart inte motstå att kika i den här reseguiden!

Författaren berättar i inledningen att den här boken är tänkt som ett komplement till andra resehandböcker som ju ofta bara har några få sidor för barnfamiljer. Den här boken vill ge tips och förslag till barnfamiljer som vill resa till London. Det står också att tonen i boken varierar; att vissa sidor riktar sig mest till vuxna medan andra är skrivna med barnen i åtanke.

Som bakgrundsfakta bjuds vi i bokens början på ”Sagan om London” (ett av de avsnitt som ska vara skrivet med barnen i åtanke). Texten här är kort och informativ, men inte särskilt anpassad till barn tycker jag. Här finns ord som frodiga, lade beslag, präglades, stridigheter och erövra. Det är väl inte tänkt att barnen ska läsa texten själva kanske, men här kunde författaren ha anpassat orden lite bättre med tanke på barn tycker jag (särskilt med tanke på att boken heter Stora städer och små barn…)

Något som jag gillar i boken är det turkosa monstret som dyker upp här och där, det känns som en charmig följeslagare i boken. Just för att det dyker upp med ojämna mellanrum skulle jag (och sonen) ha tyckt det var roligt om monstret hade presenterat sig i början av boken och kanske haft ett namn. Ett par andra saker att anmärka på i bokens början är att där finns både stavfel och ett faktafel, sånt gör mig lite avigt inställd (det är väl svenskläraren i mig som tittar fram).

Innehållet i övrigt då? Finns det bra fakta och tips för oss ressugna med små barn? Ja här finns information om hur man lättast tar sig runt i stan, om sport, parker, muséer, aktiviteter och utflykter man kan göra. Lite fakta om berömda byggnader och tips på vad och var man kan äta. Särskilt bland restaurangtipsen verkar det finnas några guldkorn. Ett uppslag ger tips på något som enligt boken ska vara bra familjehotell, men det står inte varför författaren anser att dessa är extra familjevänliga – det hade jag velat veta!

Det är en trevlig liten bok det här, lagom format när man ska ta den med sig på resan. Tanken är god men valda delar i den kan helt klart förbättras om den ska ges ut i ny upplaga. I samma serie finns också böcker om Paris, Rom, New York, Bangkok, Malmö/Köpenhamn och Berlin.


Stora städer och små barn: London
Författare: Charlotte Löndahl Bechmann
Illustratör & fotograf: Tove Svensson
Förlag: Mint
Antal sidor: 100
ISBN: 9789197765657
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

En kommentar till “Stora städer och små barn: London”

  1. Vilken bra recension! Tack! Har spanat på dessa böcker och den ”tillhörande” bloggen. Tror faktiskt att jag avvaktar inköp så länge…

    Någon som läst ”kultböckerna” This is London av Miroslav Sasek, som ser så fina ut? Är de bara fina eller finns det innehåll också?
    /Carolina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *