Anna & Melvin – spänning för nybörjarläsaren

Melvin upptäcker två skumma typer som bär på en låda och smyger omkring vid hamnen i den lilla byn Rödinge där han och Anna bor. När Melvin kikar in i lådan upptäcker han att det finns ett havsmonster i den! Det hela är ett mysterium, som Melvin och hans deckarkompis Anna måste lösa.

Böcker för nybörjareläsaren handlar ofta om vardagliga saker och lite mer sällan om spännande äventyr. Detta kan ha att göra med att det är svårare att bygga upp spänning med orden med ett lättläst språk samt att nybörjarläsaren inte har samma förmåga att läsa med inlevelse. Trots detta lyckas författarna och illustratören bygga upp spänning med Anna & Melvin. Texten innehåller en del svåra ord, men den är på lagom nivå för barn som kommit igång med automatiserat läsande.

Den andra boken börjar med en loppis i farbror Olossons sjöbod och fortsätter med en skattjakt! Anna och Melvin hittar nämligen en skattkarta mitt i all loppisbråte. Men varför står det att en gast vaktar skatten? Som du kanske förstår bjuder även den här boken på en hel del spänning.

I berättelsen framträder Anna och Melvin med personlighet. Anna är lite modigare än Melvin och det är inte någon könstereotyp bok där killen går först. Däremot tyckte jag att lite mer fokus låg på Melvin i den första boken, vilket dock vägdes upp i den andra boken där Anna framträdde lite mer. Med hjälp av bilderna framträder personerna som väldigt sympatiska och lite humoristiska. Det finns gott om bilder (svartvita) i böckerna och de följer oss genom berättelsen för att berätta även sådant som vi inte kan läsa oss till. Bilderna är också ganska trevliga ur genusperspektiv och visar Anna som är självsäker och ivrigast att komma iväg och Melvins lite tveksamma och ibland rädda ansiktsuttryck.

Det finns även en pysselbok som hör till serien, vilket är en briljant idé. Pysseluppgifterna är kreativt utformade och barnet får använda sin finmotorik, koncentrationsförmåga, läs- och skrivkunskaper och framför allt sin fantasi. Det är en stor fördel att ha läst böckerna innan man börjar med pysselboken och det gör den till en morot.

 

Rebecca och Tony Manieri på Bokmässan 2011


Anna & Melvin: Havsmonstret
Författare: Tony och Rebecca Manieri
Illustratör: Jenny Karlsson
Förlag: Egmont Kärnan (2011)
Antal sidor: 60
ISBN: 9789174055528
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Anna & Melvin: Den hemliga skattkartan
Författare: Tony och Rebecca Manieri
Illustratör: Jenny Karlsson
Förlag: Egmont Kärnan (2011)
Antal sidor: 61
ISBN: 9789174055535
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *