Lillebror och Nalle

Lillebror och Nalle av Jujja & Thomas WieslanderTidigare i somras skrev jag om Lillebror och Billan. Det här är den första boken om Lillebror och även fast den är gammal kan jag inte låta bli att rekommendera den varmt varmt varmt.

Boken handlar om vardaliga händelser i Lillebrors liv. Nästan alltid börjar varje kapitel med ”Nu ska jag berätta om när Lillebror…”. Ämnena är precis sådant vardagligt som kan hända i en liten människas liv, t ex att gå och bada, att åka till mormor eller att inte vilja äta upp fisken.

Boken är en kapitelbok för små barn. Det finns nästan inga bilder, men för min treåriga dotter verkar inte det spela någon roll. Vi läser ofta 4-5 kapitel i streck och hon hade gärna fortsatt om det inte vore för att det var dags att släcka lampan och somna.

Detaljerna är vardagliga och roliga. I nästan varje kapitel är det något vi skrattar åt. Ofta kommenterar hon ”det är ju precis som i sången!”. Och så är det förstås. Många av historierna har också blivit sånger på skivor som ”Visor för hela kroppen”.

Jag älskar de här böckerna. På Bokus har de gjort en miss och sagt att boken är lämplig för 36-åringar istället för 3-6-åringar. Men så inser man att det faktiskt stämmer. Boken är perfekt för 36-åringa pappor. Och 3-6-åriga döttrar.

Lillebror och Nalle
Författare: Jujja Wieslander, Tomas Wieslander
Illustratör: Olof Landström
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 9789127105478
Köp: Du hittar boken på bland annat Adlibris och Bokus

Författare: Johan Nordberg

Jag heter Johan och är pappa till två tjejer som i skrivande stund är 1,5 år och 3,5 år. Båda gillar böcker väldigt mycket. Personligen har jag aldrig varit speciellt förtjust i att läsa böcker. Film har alltid varit mitt medium. På senare år, tack vare ljudböckerna, har intresset dock vuxit och jag lyssnar på mycket böcker. När vi fick barn och vi började läsa för stora tjejen så växte även intresset för barnböcker. Det slår mig att barnböcker och film tilltalar mig mer än romaner för vuxna av samma anledning: de håller sig ofta mer till huvudberättelsen och struntar i 500 sidor utsvävningar om saker som egentligen inte för handlingen vidare. Det är något alldeles speciellt skickligt att lyckas skriva en bok med en handling som känns äkta, men ändå bara ha ett 20-tal sidor på sig, med ett fåtal meningar på varje sida. Förutom böcker, film och ljudböcker gillar mina barn även att spela spel på iPhone och iPad. Många av apparna de använder är mer av den pedagogiska sorten, så jag kommer troligtvis skriva en del om sådana också. Jag har skapat en sajt dedikerad till e-böcker som gör det enkel att hitta svenska e-böcker, jämföra priser och hitta böckerna på biblioteken. Även i e-boksvärlden finns det ganska gott om barnböcker, så ta gärna en titt förbi www.hittaeboken.se om du gillar e-böcker.

En kommentar till “Lillebror och Nalle”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *