Vems bebis & Vem städar inte?

Stina Wirsén gör oss inte besvikna! De senaste böckerna i Vem-serien är roliga, mysiga och tar upp intressanta ämnen.

Vems bebis?
När katten var liten blev han adopterad av sina föräldrar. Nu är katten stor och kattens mamma är alldeles tjock om magen. Efter en lång väntan kommer kattens mamma och pappa hem från sjukhuset med kattens nya lillebror. Men vem ska ha bebisen egentligen?

Wirsén berättar bra och lättförståeligt om adoption och lite om hur det är att få syskon. Det är roligt att äntligen få lära känna kattens föräldrar. Sedan avslöjas det även varför den stora rosa nallen kallas för nallegrisen (läs själva så får ni se).

Vem städar inte?
Nallen vaknar upp till en underbar inte-dagis-dag. Men till hennes bestörtning visar det sig vara städdag! Hela familjen ska hjälpas åt att städa men nallen glömmer bort sig när hon ska städa sitt rum.

Denna väldigt vardagsnära bok är full av humor och igenkänning. Det känns modernt och jämställt att pappan har förkläde och blir arg på mamman när hon inte dammat tillräckligt bra. Alla ska hjälpa till. Boken visar även att föräldrar inte alltid är perfekta – något som nog många barn tycker är bra och roligt att se.

Katten undrar vem som ska ha bebisen egentligen?
Nallens mamma har dammat dåligt tycker nallens pappa

Jag upplever att Vem-böckerna växer lite med barnen. Till skillnad från de tidiga böckerna som Vem blöder? och Vem är arg? så består de nyare böckerna inte längre av fåordsmeningar utan av mer text och riktiga resonemang. Ämnen som döden, sova över, städning och adoption känns helt klart relevanta för min 3,5-åring. Ämnena kanske är lite för abstrakta för ettåringarna, men för dem passar å andra sidan de tidiga Vem-böckerna perfekt.

Ni har väl inte missat att Vem?-filmen har släppts på DVD?


Vems bebis?
Författare & Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 32
ISBN: 9789163869457
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Vem städar inte?
Författare & Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 32
ISBN: 9789163869440
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

6 reaktioner till “Vems bebis & Vem städar inte?”

  1. Hejsan, någon av er vet kanske när boken ”vem är sjuk” släpps. väntar spänt på dom 8 nya böckerna, som nya filmen är baserad på (såg nya filmen i lördags med grabben)

  2. Nu fick jag svaret att de kommer i augusti 2013… så det var inte precis strax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *