Grekland – kort och gott


Grekland – borta bra men hemma bäst är en utmärkt greklandsguide för barn – och även för deras föräldrar. Resmålet presenteras i två nivåer; berättelsen på det mindre, nära och familjära planet kompletteras med en mer faktainriktad del där allt sätts i ett större sammanhang.

Att åka på semester till ett annat land betyder ofta att man får en möjlighet att möta en annan kultur än den egna. Upplevelsen blir större och rikare: om man förbereder sig, kan utveckla sin förståelse under vistelsen, och vid hemkomsten har möjlighet att bearbeta sina erfarenheter – författaren Iva Stepán och illustratören/formgivaren Camilla Eltell ger läsaren en god chans.

Flygturen, flygplatsen och det första omtumlande mötet med främmande mark är för många förstagångsresenärer ett äventyr i sig, som inte har glömts bort i den helgjutna berättelsen. Vi får följa syskonen Rebecka och Olle, med föräldrar, i deras möte med Grekland. Upplevelserna på semestermålet är många och av skiftande slag.

På familjehotellet finns värdinnan och hennes barnbarn, den första bilden av livet i Grekland berättar en hel del om fortsättningen. Mot bakgrund av ett fotografi av ett ’typiskt grekiskt hus’ med apelsinträd, har berättelsens huvudkaraktärer samt en del miljöviktiga detaljer tecknats. Uppslagets layout består dessutom av den textade berättelsen om det första mötet, mjukishunden Dipsys reflexioner i en tankebubbla, och en faktaruta. En komprimerad helhet om hur det är att komma till Grekland tar sin början.

Följande morgon tar semestern fart på allvar. Utflykter på moped och till sjöss varvas med stadsbesök och bad. Hemma på hotellet får barnen dela en hemlighet med pojken Yannis. På ett fint sätt vävs möten, traditioner, historia, religion, högtider, mat, natur, språk, upplevelser och levene samman – så som det ’är’ i Grekland.

Man kan tycka att uppslagslayouten med sina collage bestående av fotografiska och tecknade detaljer, texthandlingen presenterad dels i rundlar med avvikande bakgrundsfärg och dels tryckt i oregelbundna stycken direkt på bilden, och vidare faktarutor och tankebubblor, är väl mastig och ganska rörig. Men samtidigt kan upplevelsen av jaget i en ny kultur vara just så komplext. Dessutom gör det att boken tål att läsas många gånger för att upptäcka nya saker innan, under och efter semestern.

Efter att familjen har tagit avsked lämnar vi dem men har ändå mer än halva boken kvar! Det berättelsen har gjort läsaren bekant med utvecklas och en hel del fakta läggs till; här får man veta mer om bland annat Greklands geografi och natur, landets långa historia, den grekisk-ortodoxa kyrkan och dess betydelse, barnens vardag, maten, antiken och de gamla gudarna. Strategiskt placerat på utvikningsbara blad mitt i finns en alldeles lagom omfattande och väl anpassad ordlista/parlör och det grekiska alfabetet, samt dagar, färger och siffror. Avslutningsvis finns pyssel som anknyter till innehållet och några viktiga uppmaningar till ’oss turister’.

Väl värd att satsa på om man tänker ta barnen med för att uppleva Grekland, och värd att köpa in som komplement i geografiundervisningen.
Reseboken om Grekland ingår i en serie där olika länder som är vanliga att besöka som turist presenteras.

Titel: Grekland, hemma bra men borta bäst; En resebok för barn – berättelser, fakta tips och pyssel
Text och idé: Iva Stepán
Illustrationer och grafisk form: Camilla Eltell
Foto: Grekiska Turistbyrån, Jörgen Hallsund, Camilla Eltell
Förlag: Tulpan förlag (2011)
Antal sidor: 65
ISBN: 9789197922531
Jämför priser:
Köp: exempelvis på Bokus eller Adlibris

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *