Dino ABC & 1-2-3

ABC- och 1-2-3-böcker kan lätt bli ganska träiga och upprepande i sin strävan att vara så pedagogiska som möjligt. Sarah Sheppard som tidigare skrivit de populära dinosaurieböckerna Massor av dinosaurier och Varning för köttgänget har antagit utmaningen att göra pedagogiska och roliga böcker och det lyckas hon med.

Dino 1-2-3 är den lite enklare av böckerna. Vi får till en början möta fyra zalambdalestes (råttdjur) som levde på dinosaurietiden. De konstaterar att det är en bra dag på jorden eftersom de ser 0 dinosaurier. På de följande uppslagen kommer dinosaurie för dinosaurie och ansluter sig till samlingen så att man kan räkna hur många dinos som syns. Varje ny dinosaurie introduceras med namn, utseende och matvanor. Råttorna slänger sig med småfyndiga kommentarer (ibland nästan riktade direkt till den vuxna verkar det som).

Dino 1-2-3 är ett roligt sätt att träna siffror och att räkna. Trots att boken är ganska upprepande så blir den aldrig ointressant eftersom man får lära sig fakta om dinosaurierna och läsa roliga pratbubblor. Dessutom får man som vuxen en utmaning i att försöka uttala dinosauriernas (ofta latinska) namn. Eller vad sägs om Coelophysis och Pachycephalosaurus?

Dino ABC är mer faktaspäckad och vänder sig kanske till något äldre barn än 1-2-3. På varje bokstav får vi lära oss mer om en specifik art eller mer allmänna dinofakta om t ex meteoriter och fossil. Texten är både lärorik och rolig och dinosaurierna delar med sig av fyndiga kommentarer i form av pratbubblor.

Dino ABC har även mycket för oss vuxna att erbjuda i form av de senaste upptäckterna. Det har tillkommit många dinosaurier sedan 10-15 år tillbaka i tiden och det känns kul att kunna hänga med. Men gamla favoriter som Triceratops, Stegosaurus och Tyrannosaurus Rex finns givetvis med.

Många av arterna har riktiga tungvrickarnamn och det är imponerande hur snabbt barnen lär sig uttala de svåra orden.

Sarah Sheppards dino-böcker är färgglada, roliga och tillräckligt mångsidiga för att bli storfavorit här hemma.


Dino 1-2-3
Författare & Illustratör: Sarah Sheppard
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 32
ISBN: 9789163868429
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Dino ABC
Författare & Illustratör: Sarah Sheppard
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 32
ISBN: 9789163868429
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

3 reaktioner till “Dino ABC & 1-2-3”

  1. Min dotter har blivit lite dinosaurietokig. Det är nog Dinosaurietågets fel tror jag. De här böckerna blev ett rätt självklart tillskott i bokhyllan. Visst var de månadens bok i barnens bokklubb nyss?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *