Den farliga leken

Den farliga leken kanske inte är någon ungdomsbok egentligen, men eftersom huvudpersonerna är unga kvinnor får den platsa i kategorin ändå. LL-versionen (LL = lättläst) av Mari Jungstedts kriminalroman är återberättad av Niklas Darke och ganska rejält nerbantad såsom det ju blir när man gör om en roman till en lättläst bok. Jag har inte läst originalversionen men skulle kunna tänka mig att göra det om det inte var för att jag redan vet vilka offer och mördare är.

I berättelsen får vi stifta bekantskap med de två unga kvinnorna Agnes och Jenny. Deras gemensamma nämnare är modelljobb hos agenturen Fashion for Life, och fotografen Markus Sandberg. Boken är uppdelad i kapitel som inte är numrerade utan istället bär namnet på den person som det handlar om (detta för att underlätta för någon med lässvårigheter, originalversionen har inte denna typ uppdelning) och det är naturligtvis Agnes och Jenny som står för de flesta kapitlen.

Bokens första kapitel handlar om Agnes, en från början helt vanlig skoltjej från Gotland som när hon är 15 år vinner en tävling där vinsten är att bli fotograferad av en riktig modefotograf i Stockholm. När Agnes blir fotograferad av Markus Sandberg slutar det med att de har sex på golvet i studion, och han fortsätter att utnyttja henne när han känner för det även fortsättningsvis. Både agenturen och Markus påtalar för Agnes att hon är för tjock för att bli en framgångsrik modell, så hon börjar banta för att duga. Till slut går det för långt och hon blir sjuk i anorexi, och det är i en sjukhuskorridor man får träffa henne första gången. Hon är svårt sjuk och vid måltiderna har hon en vårdare som sitter mitt emot för att se till att hon äter, men hon lyckas ändå smussla undan och kasta en hel del av maten. Vårdaren heter Per och Agnes verkar tycka mycket om honom. Förutom sjukdomen har Agnes varit med om något annat hemskt; hennes mamma och bror dog i en bilolycka när hon var yngre. Hennes pappa har träffat en ny kvinna, Katarina, som Agnes hatar.

Jenny är också från Gotland och blev även hon upptäckt av Fashion for Life och Markus Sandberg. Hennes liv är raka motsatsen från Agnes; hon jobbar som en mycket framgångsrik modell, får resa över hela världen och ska när vi får träffa henne fotas för ett omslag till tidningen Vogue. Hon och Markus Sandberg har ett förhållande som dock störs av hans ex Diana som tycker att Jenny har stulit Markus ifrån henne.

Otäckheterna i berättelsen börjar när Jenny och Markus befinner sig på Gotland för Voguefotograferingen. Markus väljer att bo i en stuga i skogen istället för på hotellet, och när han inte dyker upp till festligheterna på kvällen beslutar sig Jenny för att söka rätt på honom i hans stuga, och väl där hittar hon honom svårt skadad – någon har huggit honom med en yxa i huvudet! Han dör inte men blir liggande på sjukhus utan att kunna tala och ingen vet hur det står till med hans minne. Jenny blir förhörd och misstänkt eftersom hon har ett förhållande med honom, men också därför frias hon från misstanke då det inte verkar finnas något motiv. Hon nämner dock Diana som kan tänkas vara ute efter hämnd för polisen…

Efter en tid mördas även chefen för Fashion for Life; vad är det för galning och vad är han/hon ute efter egentligen? Jenny börjar fasa för att hon kan vara nästa offer…

Ja, fler offer blir det i boken och de båda flickorna Agnes och Jennys liv ska komma att korsas. Mer än så tänker jag inte berätta om bokens story för då blir det ju knappast spännande för den som själv vill läsa boken efter att ha läst min lilla utläggning här.

Vad tyckte jag om boken då? Jodå, jag tycker att den är hyfsat bra i sin avskalade version. Ganska spännande med en del oväntade svängar i handlingen, men…jag tycker att det är mycket intressant att läsa om Agnes och hade nog hellre velat att boken varit en berättelse om henne, hennes liv och sjukdomen anorexi hellre än en kriminalroman.


Den farliga leken
Författare: Mari Jungstedt
Förlag: LL-förlaget
Antal sidor: 168
ISBN: 9789170533426
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Den farliga leken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *