Prinsessböcker

Jag har en prinsesstokig 3,5-åring hemma som kräver prinsessböcker vid nattningen. Hur ser egentligen utbudet ut av böcker som handlar om prinsessor? Det finns ju en föreställning om hur en typisk prinsessa ska vara. Jag har letat i bokhyllan och på biblioteket och det visade det sig att det faktiskt finns flera olika varianter.

Så gör prinsessor av Per Gustavsson

Per Gustavssons prinsessa är enligt mig en förebild bland prinsessor. Hon gillar rosa och har klackskor, men också svärd. Prinsessan är självständig och aktiv, spelar ishockey och räddar prinsar. Gustavsson balanserar rollen mellan att vara flickig men ändå tuff på ett utmärkt sätt. Min dotter har tack vare Gustavssons prinsessa både klänning och svärd när hon leker prinsessa. Det finns ett antal olika böcker om prinsessan. Bland annat åker hon på semester (och slåss mot hyenor!), fyller år, har kalas och letar efter monster i källaren.

 

 

 

 

 

 

Den fina prinsessan av Petter Lidbeck och Thomas Fröhling

Den fina prinsessan är så fin att hon bara bajsar när hon sover. En dag smyger en kändisfotograf in och fotar henne när hon sitter på toaletten. Alla blir helt förstörda. Fina prinsessor bajsar väl inte? Toaletten spikas igen och prinsessan får bajsförbud vilket givetvis slutar med att hon bajsar på sig. (detta är verkligen en typisk bok som passar 3-åringarna i kiss- och bajsåldern). Själv hade jag hoppats på lite upprättelse, men boken slutar istället med att prinsessan får fortsätta bajsa i sömnen. Vilken dålig förebild tänker jag. Alla bajsar, kvinnor som män, prinsessor som prinsar. Men dottern tycker att boken är rolig.

 

Disneyprinsessor: Den stora sagoskatten

Boken om disneyprinsessorna är en sagobok med alla de stora prinsessberättelserna samlade. Med stor text och ett rasande tempo rabblas berättelserna igenom med ett antal bilder från varje film. Disneys prinsessor är allmänhet väldigt feminina och undergivna. Men det finns undantag  som t ex Pocahontas som är stolt och försöker stoppa ett krig samt Mulan som går ut i krig för att rädda sin pappa. Även Ariel upplever jag som handlingskraftig när hon tar itu med sitt problem (som är förvisso innebär att hon är beredd att ge upp allt för en kille). Böckerna är som sagt ganska hastigt återgivna, men de duger som påminnelser om vad som händer i filmerna. Många av disneyprinsessorna blir riktigt illa behandlade av t ex en styvmor, elak fe eller häxa. Vissa av filmerna är ganska hemska eller sorgliga och ingenting som jag skulle visa för en 3-åring, men i boken är de hemska sceniska effekterna bortskalade. Tycka vad man vill om de vaga, viljelösa prinsessorna – de har vackra klänningar och boken är mycket populär hos min dotter.

Prins hatt under jorden av Johannesson och Holmberg

En riktigt klassisk, magisk och ganska mörk folksaga om en prinsessa som bestämmer sig för att rädda den prins som hon älskar. Boken är skriven 1983 vilket är samma år som jag föddes och detta är min favoritbok från när jag var liten. Prinsessan råkar bli bortlovad till en prins och ett liv i underjorden. Hon får tre barn tillsammans med prinsen som hon aldrig får se ansiktet på. Men en dag blir hon övertalad till att tända ett ljus för att se sin älskade make. Då blir prinsen bortförd av en hemsk häxa. Prinsessan beger sig ut på en vandring och besöker tre olika trollpackor för att få reda på vart prinsen har blivit bortförd. Prinsessan upplevs som ganska lam i början när hon bara lever i hans hem och tar hand om hans barn, men efter hans bortrövande blir hon modig och handlingskraftig. Boken är väldigt trolsk och har otroligt vackra illustrationer.

Lilla prinsessan av Tony Ross

Tony Ross lilla prinsessan är en prinsessa som gör som hon vill. Hon styr och ställer med hovet som passar upp på henne. Hon kan vara rufsig i håret och smutsig. Hon skriker, bråkar och ställer till det. Jag tycker att hon är en skön motsats till andra prinsessor. Dock är hon ett barn till skillnad från många av de andra prinsessorna som skildras. Då är det kanske mer ok att vara rufsig, smutsig och busig? Lilla prinsessan finns också som TV-serie.

 


Så gör prinsessor
Författare & Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2009

Den fina prinsessan
Författare: Petter Lidbeck
Illustratör: Thomas Fröhling
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2009

Disneyprinsessor: den stora sagoskatten
Förlag: Richters
Utgiven: 2002

Prins hatt under jorden
Bearbetad av: Åke Holmberg
Illustratör: Hans Johannesson
Förlag: Carlsen
Utgiven: 1983

Jag vill ha min napp!
Författare & Illustratör: Tony Ross
Förlag:Berghs
Utgiven: 2004

 

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

2 reaktioner till “Prinsessböcker”

  1. Har du läst min och Bettina Johanssons bilderbok Maskerad utgiven av Vombat förlag. där vill både Mariana och Ali vara prinsessa på förskolan.

  2. Prins Hatt under jorden hade jag också när jag var liten. Jag älskade att lyssna på den som LP-saga. Det är lite märkligt att sagotiteln är tagen efter prinsen, när det egentligen är prinsessan som det handlar om mest. Men det är väl en gammal saga från början, har den kanske ett annat fokus där?

    Hursomhelst så håller jag med dig om att prinsessan är riktigt lam i början, men utvecklas starkt. En del av boken som jag stör mig på är dock när prinsen tre gånger frågar prinsessan om hon ser något (på vandringen då prinsen är blind) Precis som att hon inte fattar att hon ska vara uppmärksam utan måste ledas av sin man. Men den delen har jag ändrat på lite från så som jag minns den som liten. Jag ändrar tonfallet lite på deras repliker, så att det verkar som att det bara är prinsen som är tjatig för att han inte själv kan se något ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *