Förvandlad

Harry Potter möter Twilight i Mårten Melins senaste bok. Det handlar om Måns, som raskt skickas iväg till en internatskola efter att under mystiska omständigheter ha vaknat med jord under fötterna och hår i munnen. Hans familj låter honom bara veta att han går i sömnen, men det visar sig vara en väldigt förenklad version av sanningen. Skolan visar sig vara till för ungdomar som kanske vid en första anblick ser ut som vanliga ungdomar, men som har väldigt speciella egenheter. Inte för inte kallas skolan Monsterskolan av de som bor i närheten.

Som ofta förr blandar Mårten Melin hyperrealism med övernaturligheter, men denna gång är det övernaturligheterna som dominerar berättelsen. Det är kreativt gjort, för trots att jag väntade mig många klyschor upplever jag det som att boken bidrar med ett delvis nytt angreppssätt. Det är internatskola och speciella ungdomar som i Harry Potter och Twilight har jag visserligen inte läst, men jag tänker mig att det med vampyrer (och dylikt) och de något ekivoka inslagen drar åt det hållet, MEN nu finns det ju faktiskt bara en vampyr i Förvandlad, resten av ungdomarna är andra ”monster”. Det ryms också en del om vänskap och en vettig skildring av en ung pojkes spirande sexualitet.

Förvandlad är spännande läsning. Den skulle kunna vara första delen i en serie, det skulle vara fullt möjligt att spinna vidare på berättelsen. Men om det inte blir så är boken stark nog att vara fristående också.


Förvandlad
Författare: Mårten Melin
Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
Antal sidor: 176
Smakprov: smakprov.se
ISBN: 9789129676976
Köp: jämför t.ex. Adlibris och Bokus

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

5 reaktioner till “Förvandlad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *