Noa går på toa

Jag har själv inget minne av dörren gick i baklås någon gång när jag var liten, däremot har jag en son som flera gånger har gått på toa och låst om sig och sen inte klarat av att låsa upp. Vi har sagt åt honom att han inte får låsa dörren men barn måste ju testa allt, och när det händer är paniken ett faktum! Att försöka lugna ett hysteriskt ledset barn från andra sidan av en låst dörr kan vara svårt, men du finns där i alla fall.

För pojken Noa är det värre, när dörren på restaurangtoaletten går i baklås är det ingen som hör honom ropa på hjälp! Han försöker få upp dörren på alla möjliga sätt, sparkar till och med på den men den rör sig inte. Upptill är toalettbåset öppet, så Noa ställer sig på toalettstolen men når inte upp till kanten. Han ropar igen men ingen hör honom, nu börjar ha bli rejält rädd!

Till slut kommer i alla fall en servitör som hört honom, men problemet är att inte ens han får upp toadörren! Hur ska Noa komma ut? Servitören hämtar Noas pappa som får en idé…

Boken är utgiven av Hegas förlag som specialiserat sig på lättlästa böcker för barn och ungdomar. Den vänder sig till nybörjarläsare i ålder 6-8 år och är mycket enkel att läsa, max fyra ord på varje rad. Boken är illustrerad på samtliga uppslag vilket hjälper läsförståelsen. Vill man använda den till att testa läsförståelse finns tillhörande frågor på bokens sida hos Hegas (se länk nedan). En kort men intensiv berättelse med hög igenkänningsfaktor för barn i passande ålder.


Noa går på toa
Författare: Kirsten Ahlburg
Illustratör: Jon Ranheimsaeter
Förlag: Hegas
Antal sidor: 18
ISBN: 9789185877027
Köp: jämför priser

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *