Nu eller kanske mu

Nu eller kanske Mu är ett konstnärligt verk som handlar om ett par som är så maka att de helt enkelt går upp helt i varandra. De ger sig ut i världen för att hitta sig själva, dock tillsammans.

– Tur att du är du, sa Mu.
– Tur att Mu är Mu, sa Nu.

Och det var då som de förstod att de kanske hade fått alltsammans om bakfoten.
– Fast du, sa Mu, varför luktar min tröja Nu om jag är Mu.

Nu eller kanske Mu är fängslande med en estetisk skönhet som för en till andra världar nästan på riktigt. Den ger intryck för synen och hörseln som för med sig en spännande känsla av såväl vemod som lycka och tröst. Ja, det är helt enkelt en väldigt vacker bok.

Samtidigt är det intressant att titta på läsvärdet för olika målgrupper. För jag tänker mig att intrycket av den här boken till viss del är likt för barn och vuxna, men också olikt. Att barn kan uppskatta ett konstnärligt verk tvivlar jag inte på. Men för barn är det nog däremot oftare underordnat handlingen i en bok.

Nu eller kanske Mu är en bok som bara måste få fina recensioner. En av mitt yngsta barns favoritböcker är Långben griper in. Den boken är ett exempel på raka motsatsen till Nu eller kanske Mu. Bilderna i  Långben griper in är massproducerade och texten är lite torftig och slätstruken. Den är inte så spännande för mig att läsa, däremot tycker mina barn att den är jättespännande att lyssna på. Det här handlar ju om den kulturella hierarkin, eller skillnaden mellan det vi brukar kalla finkultur och populärkultur.

Självklart vill jag inte förkasta alla de böcker som är populära alternativ för mina barn, men jag måste ändå skriva att det är underbart att upptäcka Bladslottets bilderböcker, just för att de är så unika. Kanske är det en bok mer för vuxna än för barn. När jag ser Nu eller kanske Mu väcks en något klaustrofobisk känsla av uppgående i den monogama tvåsamheten. För mig är detta rentav en lite läskig bok, med ett konstnärligt värde på flera nivåer. Jag tvivlar på att mina barn ser på boken med en djupare andemening, vilket gör den till en historia vilken som helst, dock med ett speciellt ord- och bildspråk.


Nu eller kanske Mu – en kärlekshistoria
Författare: Johan Gardfors
Illustratör: Clara Dackenberg
Förlag: Bladslottet
Antal sidor: 30
ISBN: 9789197689960
Köp: jämför priser

zp8497586rq

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.