Mitt första ABC

Som svensklärare och mamma till två barn funderar jag en hel del på det här med att lära sig läsa. När jag fick mitt första barn tänkte jag ganska tidigt på att jag inte ska tvinga på mina barn bokstäver och läsande utan vänta på att de själva blir intresserade och då ge dem allt stöd och uppmuntran de kan tänkas behöva. Min son Nils fyller fem år i sommar, och han har väl lärt sig lite bokstäver då och då men de senaste månaderna har han blivit alltmer nyfiken! Jag själv blev då nyfiken på att testa Gobokens Mitt första ABC eftersom min kompis Maria berättat att hennes dotter var väldigt förtjust i just de böckerna.

Maria (eller kanske rättare sagt hennes dotter Elsa 4 år) har hela serien böcker från Mitt första ABC, hon har även fortsatt efter alfabetet var slut med Mitt första 123. Maria berättar att karaktärerna Alf och Bett är återkommande i alla böckerna om bokstäverna och att de både läste böckerna och gjorde aktiviteterna som finns efter själva berättelsen. Med böckerna följer också cd-skivor med böckernas innehåll inläst, dessa skivor brukade Elsa lyssna på när hon gått och lagt sig på kvällen. Maria gillar böckerna så mycket (ska tilläggas att hon är förskollärare) att hon önskar att alla barn fick läsa och lära av dem, och hon tycker absolut att de är värda pengarna. Bokpaketen som kommer (i slumpmässig ordning) efter välkomstpaketet innehåller två bokstavsböcker och kommer var tredje vecka ungefär.


I välkomstpaketet som jag fick som recensionsexemplar fanns detta:

  • a-boken (+ cd-skiva)
  • Alf och Betts sångbok och cd med 30 bokstavssånger
  • Alf och Betts bokstavsskola med 60 magnetbokstäver
  • ABC-kort med bokstavsaktiviteter

Böckerna bygger enligt Gobokens hemsida på en metodik där lek, humor och ljud/bild-associationer är viktiga. De är utvecklade med hjälp av en fackpanel bestående av bl.a. lärare, logopeder och psykologer. Den här informationen tilltalar mig som lärare och mamma, men vad tycker jag om Mitt första ABC? Det är såklart svårt att uttala sig om det här är bra serie böcker när jag bara har läst en enda av dem, men min spontana reaktion är: färgglatt, roligt, intressant och barnvänligt! MEN, för att citera en känd danstävlingsjurymedlem, boken känns nästan lite för barnslig för min Nils. Vi läser 2-3 böcker för honom varje kväll så han är en van läsare (nej, han kan inte läsa själv än men jag tycker ändå att man kan kalla barn som tar del av litteratur för läsare). Boken känns också aningen uppstyrd eftersom man har (vilket är förståeligt) försökt få in många ord på bokstaven a i berättelsen. Efter berättelsen presenteras bilder på saker på a som Alf och Bett hittade, sen visas bilder på andra saker som börjar på a. På nästa uppslag får man som vuxen en massa tips på lekar och aktiviteter man kan göra tillsammans med barnet.

Bokstavsmagneterna gjorde i alla fall omedelbar succé; Nils plockade genast fram dem och började leka med dem i ”bokstavsskolan” som också följde med. Sångboken som också är en del av välkomstpaketet har vi inte hunnit testa här hemma än, men den innehåller 32 sånger så man kan sjunga sig från a till ö. Vad sägs om låttitlar som ”Häxehatt och häxekatt”, ”Underliga underbyxor” eller ”Opera-onkel Olle”?  En kortlek i storformat fanns också i paketet; på framsidan står en bokstav (både stor och liten) och så finns det en bild på något som börjar på bokstaven och nedanför bilden namnet på saken. På baksidan på korten finns förslag på bokstavsrelaterade aktiviteter man kan göra; här finns allt från recept på bokstavskex till den gamla hederliga leken ”Ett skepp kommer lastat…”. Kul och bra grejor tycke vi i vår familj!

Vad blir mitt betyg då? Jo, det är nog så att jag är riktigt sugen på att beställa hela alfabetet faktiskt! Det vore roligt om Nils kunde knäcka koden innan han börjar skolan, precis som jag gjorde. Själv lärde jag mig läsa med hjälp av ”Fem myror är fler än fyra elefanter” på tv och Richard Scarrys ”Vi lär oss ABC”. Jag läste nyss på Rabén och Sjögrens hemsida att den boken är snart 50 år gammal! Det är rätt häftigt att den fortfarande ges ut tycker jag.


Mitt första ABC – a boken
Författare: Elna Grieg
Illustratör: Pia Wall
Förlag: Goboken
Antal sidor: 25
ISBN: 9789173113762
Köp: hos Goboken

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

2 reaktioner till “Mitt första ABC”

  1. Jag och en av mina döttrars pappa har ett litet ”App-projekt” ihop på fritiden. Det har resulterat i en första applikation för iPhone, med inriktning på bokstavslek, alfabet och utlärning av bokstäver till uppskattningsvis 4-6-åringar. Om det är så att du har en iPhone, eller iPod touch, så vore det jätteintressant om du var intresserad av att testa den och gärna skriva om vad du tycker om den. (Håller tummarna för att du gillar den såklart…)

    Skulle det vara intressant?
    Hör gärna av er!
    mvh
    Mikael Månsson
    mikael@mansson.net

  2. Can you tell me swedish website I might find this book series? Goboken will not ship to Finland.
    I would like to find someone who is selling the complete set.
    (If someone in Sweden would like to buy Finnish set, I would be able to help, we have complete sets for sale for 20-50€ plus shipping)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *