Räkna fåglar under helgen

Under helgen vill Sveriges Ornitologiska förening att vi ska räkna fåglar vid fågelbordet. Evenemanget, som kallas Vinterfåglar Inpå Knuten återkommer varje år och engagerar alla som har ett fågelbord i närheten och vill räkna hur många fåglar som besöker det.

Förra året blev talgoxe, bergfink och pilfink de tre vanligaste, de och många andra finns med Första fågelboken av Lars Klinting. Jag tycker väldigt mycket om den här lilla faktaboken. Den presenterar x fåglar och visar också bilder på deras ägg. Språket är lätt att förstå och den fakta som presenteras är intressant för ett barn som tittar på fåglar från sitt fönster. Det finns även med lite kort fakta om fåglar i allmänhet där man kan lära sig några begrepp, vilka kroppsdelar en fågel har, hur ungarna tas om hand etcetera. Bilderna är naturliknande och vid flera av arterna finns det även med en bild på ungen, vilket mina barn tycker är jätteintressant. Det är ju mest de vuxna fåglarna man ser annars.

Första fågelboken gavs ut första gången 1987, men finns i nyare upplaga nu.

Tyvärr är det förbjudet att mata fåglar där jag bor (det drar till sig råttor tydligen), men vi får ofta besök av lite större fåglar: kråkfåglar, björktrastar och koltrastar.  I somras upptäckte vi en liten lurvig skatunge på gräsmattan och gav den bröd och frukt med skatmammans skrik ovanför oss. Så det går ju att upptäcka fåglar även om man inte har möjlighet att sätta ut ett eget matningsställe.

Läs mer om Vinterfåglar Inpå Knuten


Första fågelboken
Författare och illustratör: Lars Klinting
Förlag: Rabén&Sjögren
Antal sidor: 56
ISBN: 9789129590234
Köp: Jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

2 reaktioner till “Räkna fåglar under helgen”

  1. Åh, den här boken kommer jag ihåg att jag fick då när den var ny. Borde leta rätt på den, om den finns kvar i mitt föräldrahem. Jag tycker om fåglar!

  2. Ja, boken är ju kul även för yngre barn. Jag använde den en massa när jag arbetade på en småbarnsavdelning och kikade på fåglar på förskolegården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *