Koltrasten och pojken

Koltrasten levde i lunden. Hans näbb var gul, och hans ögon var som glänsande svarta knappar – och kroppen var förstås svart som kol. Det är därför han heter koltrast.
Svart kan man ju tycka olika om. Det finns säkert folk som inte gillar den färgen; brandgult är ju mycket gladare, för att inte tala om turkosblått och lingonrött. Men den som tittar noga tycker också om svart, det är jag övertygad om. Det finns ju så många olika sorters svart, blåsvart, mattsvart, nattsvart, gladsvart, varmsvart, ja, hur många svart som helst.
Koltrasten var glänsande svart.
Och han tyckte inte om just svart.
Inte glänsande, inte heller matt.
Ilskan småkokade i honom. Ett tag sjöng han inte ens – någon kunde ju tro att han var glad. Tsk, tsk, tsk upprepade han argt. Han vill eha vackra fjädrar, gröna som kungsfiskarens, vita som ibisens och lika granna som papegojans.
Det var därför han var arg. Han tyckte att han var den fulaste fågeln i lunden.

Så börjar den varmt och humoristiskt berättade historien om en stackars koltrast med dåligt självförtroende, en ungersk saga av den store sagoberättaren Ervin Lázar (1936-2006). Jag föll pladask för den härliga texten och kunde inte motstå att inleda med ett smakprov, som ger en bra bild av bokens stil.

Vår vän koltrasten krånglar till livet för sig själv när en pojke berättar för fåglarna i lunden att han skulle vilja ha en fågelvän. Övertygad om att pojken inte vill ha en trist och svart fågel börjar koltrasten göra sig till och spöka ut sig för att imponera på pojken. Ingenting verkar hjälpa. Inte förrän lång tid har gått förstår fågeln att det pojken söker är en… ja, vad tror ni?

Det är inte bara texten som är i ett slag för sig, utan även bilderna är riktigt originella. Krisztina Widengård har byggt scener i kartong, papiermaché, papper och gips, som hon målat och fotograferat, med effektfulla skuggor som bonus.

Ett uppslag ur Koltrasten och pojken

Koltrasten och pojken är en liten charmpärla som dessutom har som bonus att man får lära sig ett par fraser på ungerska och att låta som en sommargylling på en och samma gång. Om man nu listar ut hur uttalet ska vara, förstås.


Koltrasten och pojken
Författare: Ervin Lázár
Illustratör: Krisztina Widengård
Förlag: Brända Böcker förlag
Antal sidor: 22
ISBN: 9789197638265
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Koltrasten och pojken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *