Rut & Knut jobbar

I den här boken presenteras en rad olika yrken, allt från bonde till folklivsforskare. Boken är uppbyggd så att Rut och Knut har jobb inom olika arbetsområden, t.ex. fröken Rut och vaktmästare Knut som jobbar i skolan. En vers på rim presenterar Rut och Knut i deras yrkesroller och på sidan finns även en (orimmad) kort faktatext om yrket i fråga. Jag gillar att Carin Wirsén inte fastnat helt i de traditionella könsstereotypa yrkesrollerna utan låter exempelvis Knut var barnmorska.

Illustrationerna av Stina Wirsén är som alltid både fina och roliga. Patienterna hos doktor Rut påminner mycket om de charmiga figurerna i ”Vem”-böckerna. I salladslandet hos trädgårdsmästare Knut ser det nästan ut som salladshuvudena har fått liv…de har ögon och ligger och kikar upp på Knuts lilla medhjälpare som ska kratta.

Efter att ha gått igenom de 19 yrken som finns representerade i boken tror jag att jag vet vad jag ska bli när jag blir stor; nämligen sagoberättare!

En fin och mysig faktabilderbok om olika yrken, som i bokhandlarna är boken placerad i läsålderskategorin 3-6 år.  Dock tycker nog jag att diskutera yrket folklivsforskare med en 3-åring känns ganska avlägset och skulle tipsa om att läsa boken tillsammans med barn som är  5 år och uppåt.


Rut & Knut jobbar
Författare: Carin Wirsén
Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 28
ISBN: 9789129668476
Köp: jämför priser

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *