Barbapapas stora bok om arbete

Barbapapas stora bok om arbete är en nyutgåva från 1979 och den över 30 år gamla boken håller fortfarande. Men yrkena vi får ta del av är föga förvånande inte  läkare, polis, webbprogrammerare eller säljare, utan gamla klassiska yrken som urmakare, glasblåsare, sömmerska, pärlfiskare osv. Det är kanske inget särskilt många arbetar med idag, men det är ändå intressant att lära sig mer om.

Barbafamiljen löser diverse vardagsproblem genom att lära sig mer om boktryckarkonsten, hur man knypplar och mal säd. Som vanligt förvandlar sig Barbafigurerna till olika former och redskap för att testa sina lösningar.

Det är en tjock bok i stort format och räcker till ett antal sagostunder. Min 3-åriga dotter som har fått Barbapapa-dille älskar att läsa om Barbapapa, Barbamama och alla Barbabarnen. Det är roligt att Barbapapa fortfarande är lika populär som på 80-talet när jag växte upp.

Ett av syftena med Barbapapa måste vara att visa att även om vi har olika intressen och styrkor så kompletterar vi varandra och arbetar bra tillsammans. Det finns en Barbafigur för alla, själv gillar jag givetvis Barbabok!

Ur ett genusperspektiv är boken rätt okej. Nog för att Barbafin är ganska fokuserad på utseende och Barbastark och Barbaflink är typiska starka/äventyrliga respektive uppfinningsrika pojkar, men övriga karaktärer är relativt neutrala.

I en berättelse blir Barbamama irriterad på att Barbapapa och pojkarna inte vill laga taket utan istället vill göra färdigt sin staty. Så istället tar Barbamama och flickorna itu med problemet själva och snickrar klart taket. Sedan får Barbapojkarna tvätta. (Att det från början var självklart att Barbaflickorna skulle tvätta och Barbapapa laga taket  är en annan historia…)

Som vanligt i Barbapapaböcker är boken väldigt pedagogisk och riktar sig till de något äldre småbarnen.


Barbapapas stora bok om arbete
Författare & Illustratör: Annette Tison & Talus Taylor
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 136
ISBN: 9789132159329
Köp: Jämför priser

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *