En som du inte känner

Thomas och Anna-Clara Tidholm har kommit med en ny bok. Här får vi träffa en pojke som plötsligt träffar en flicka. Flickan ropar till pojken att följa med henne. De går in i en skog, en djungel kanske, och hamnar sedan i ett litet äventyr tillsammans. De blir blöta om kläderna efter att ha hoppat från en klippa, de simmar över farliga vattendjur, de träffar en ödla som inte pratar.
Hela tiden försöker pojken få reda på vad flickan heter, vem hon är. Men hela tiden får han svaret:

– Jag är En Som Du Inte Känner.

Hela tiden balanserar de på fantasins gränser och undersöker varandra. De pratar på ett lite hemligt sätt och särskilt flickan är mycket restriktiv med personlig information. Ändå är det henne man till slut får veta mest om.
Ett exempel på den lite poetiska (jo, jag tycker det) jargong som jag finner flickan och pojken emellan:

Och solen kom och vi blev torra
Har jag träffat dig förut? sa jag. Vi kanske är kusiner?
Nähädu! sa hon
Men vad heter du? sa jag
Jag heter En Som Du Inte Känner, sa hon
Jag heter…Äsch Ingenting, sa jag
Kom Äsch Ingenting! sa hon

Långt borta såg man små människor
som satt i stolar i sanden i solen
och höll fram sina ansikten
Har du en cykel? sa jag
Nej jag springer bara, sa hon. Kom!

En fin, drömlik bok om en vänskap som nästan bara kan uppstå mellan två barn. För mig känns den här sortens vänskap nästan helt omöjlig mellan två vuxna människor. Hur många vuxna kan säga att de plötsligt träffade en kompis ute på gatan? Som de genast begav sig iväg på (fantasi)äventyr med?
Det är kanske den här sortens vänskap mellan barn som istället leder vidare till en djup vänskap ända i vuxen ålder. Man kan ju hoppas! För fint är det!

En som du inte känner
Författare: Thomas Tidholm
Illustratör: Anna-Clara Tidholm
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 28
ISBN: 9789150112474
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *