Det är roligt att härma ljud! Det har man tagit fasta på i många barnböcker, bland annat den nya boken Det låter bra. Här är det vardagsljuden som fångats i text och vi följer Lova en alldeles vanlig morgon när hon och pappa vaknar, äter frukost och tar bussen till dagis. Det är en väldigt trevlig bok, även om jag har svårt att få till vissa av ljuden så att jag blir nöjd.
Så här börjar Det låter bra:
Jag tycker det är roligt att se ljud i text och känna efter om man håller med eller inte. Är det rätt sätt att textifiera ljudet? Det finns förstås inget rätt och fel, men jag brukar ändå ha starka åsikter om vad som känns rätt. Och oavsett vad jag kommer fram till brukar det vara väldigt roligt att härma ljud tillsammans med Ava!
Jag vill passa på att skriva om några andra böcker med rolig ljudhärmning som finns i vårt hushåll. För inte länge sedan skrev jag om tre böcker om Dojo, varav en till stor del bygger på ljudhärmning. Dojo har kalas heter boken och vännerna fiskar upp instrument ur fiskdammen. Sen blir det musikkalas! Tjicki tjicki tjicki, låter Dojos maraccas (se bild till vänster här nedan).
En riktigt härlig ljudhärmande och klassisk bok vi har är Lilla spöket Laban får en lillasyster. Det är inte vilken lillasyster som helst Laban har fått. Labolina kan härma alla ljud! Och läsaren får förstås göra det också. Det är roliga ljud från djur och fordon som textifierats på ett sätt som åtminstone jag tycker känns väldigt rätt och lätthärmat (se mittenbilden ovan). Man får också veta hur en baby låter:
Då sa Labolina:
”Guggeliguggeligugg” och ”Bubbelibubbeliblupp”, som en vanlig baby.
”Åh, så skönt”, sa pappa, ”nu kan jag äntligen få sova.”
(men det fick han förstås inte)
Göra musik är en av böckerna om familjen Poof. Jag kan inte påstå att jag fallit för familjen Poof, eftersom varken språket eller bilderna tilltalar mig. Jag tycker att språket är förenklat på fel sätt och att många av orden är riktigt märkliga (”Knut stråkar. Spela fiol.”). Bilderna ser väldigt datorgjorda ut på ett ganska ocharmigt sätt. Men för att säga något bra också är de fria från trista normer kring kön och i Göra musik får man åtminstone härma ljud.
Andra bra ljudhärmande böcker vi skrivit om är Vad säger fågeln?.
Tipsa gärna om fler ljudhärmande böcker!
Böcker i detta inlägg:
Författare: Pernilla Gesén
Illustratör: Sara Gimbergsson
Förlag: B. Wahlströms
Antal sidor: 32
ISBN: 9789132158261¨
Smakprov: hos smakprov.se
Köp: jämför priser
Av: Inger & Lasse Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 40
ISBN: 9789129637854
Köp: jämför priser
Se även tidigare inlägg om:
Dojo har kalas
Vad säger fågeln?
Lilla Spöket Laban är ju en favvo hemma, så jag har precis sneglat på boken du skriver om. Ska nog slå till. Det låter bra tycker ju jag hemskt mycket om (har skrivit om den för ett tag sedan), fast det stör mig att barnet i boken fått ett namn på baksidan. Det var så skönt att det var ett odefinierat ”barn”, trodde jag – för det var en Lova.. Jaja, man kan inte få allt.
Ja, jag reagerade också på att Lova är tjej bara för att namnet står på baksidan. Men jag kan tycka att det är lite kul att en unikaraktär, som hon ju verkar vara, får visa sig vara tjej och inte kille.
Åh, vilka bra tips! Konstigt att jag missat Laban-boken, den ska vi genast söka upp!
Andra böcker i samma stil är ju Eva Sussos Lalo trummar, Binta dansar och Babo pekar. Hemma hos oss är de favoriter allihopa! Rekommenderas varmt!
Och så ett stort tack till er för att ni är så flitiga bloggare! Jag hinner knappt läsa allt ni bloggar men tycker jättemycket om era recensioner. Ni gör ett kanonjobb! Fortsätt så!
Ja, Laban-boken är ett hett tips! Och böckerna om Lalo, Binta och Babo är ju helt fantastiska. Nämnde dem först, men så tvekade jag och tog bort dem, för de är ju inte riktigt ljudhärmande på samma sätt utan mer rytmiska. Även om Ava tror att solen säger tin-tin-tin numera. :)
Tack för beröm, det värmer!