Vem har varit på bio?

Nu har Ava (snart 2 år) varit på sitt allra första biobesök, tillsammans med mamma och pappa såklart. Vi hade inte kunnat välja en bättre film än Vem?, filmatiseringen av åtta av Stina Wirséns underbara Vem-böcker. Ava var hänförd, liksom vi vuxna.

Böckerna som blivit film är:

– Vem blöder?
Vem är borta?
– Vem är arg?
Vem bestämmer?
Vem är söt?
Vem är död?
– Vems mormor?
– Vems byxor?

Nästan alla alltså, men några fick inte vara med: Vem är ensam?, Vem är bäst?, Vem sover inte? och Vems kompis?. Jag undrar om det är för att de sparar några till en uppföljare..?

Gunnar Bolins mjuka berättarröst läser böckerna nästan ordagrant, så att man känner igen sig. Några småsaker här och var är ändrade och lite kringprat är inlagt före och efter varje film, för att förtydliga budskapet. Det mest förvånande tyckte jag var när djuren plötsligt tar på sig strumpor i Vems byxor?, för det gör de inte i boken. Men det var ju kul och det kändes väldigt passande för oss att Kanin tog på strumporna på öronen, för Ava brukar tycka det är roligt att sätta strumporna på händerna.

Jag tyckte det var riktigt roligt att se Stina Wirséns uttrycksfulla figurer bli ännu lite mer uttrycksfulla, eftersom filmmediet givetvis ger fler möjligheter (samtidigt som bokmediet ger bättre möjlighet till diskussion och interaktion, så jag menar förstås inte att filmen är bättre), och att se hur man valt att animera. En rolig detalj tycker jag är att alla mönster (t.ex. pälskrull eller klädmotiv) ligger still medan figurerna rör på sig.

Sara H här på Barnboksprat har redan skrivit sin åsikt om filmen. Läs även vad Bokunge, SvD, DN, Expressen och Aftonbladet tycker.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *