Sagan om det röda äpplet

Jan Lööfs bok ”Sagan om det röda äpplet” är en klassiker från 1974. Den handlar om hur till synes små incidenter kan påverka varandra så att de till slut får större konsekvenser.

Gubben i den randiga kostymen vill köpa frukt men blir lurad av frukthandlaren att köpa ett plastäpple. En kedja av händelser inkluderande till exempel en papegoja, en bil som kör in i ett staket, en tjuv och två brandmän bidrar till att gubben till slut istället för ett plastäpple finner ett riktigt äpple på sitt fönsterbräde.

Detaljrikedomen i Lööfs illustrationer är stor och tittar man nog kan man upptäcka spännande detaljer.  Texten har mycket bra flyt och trots sina år på nacken känns boken inte det minsta gammalmodig eller mossig. Boken passar bra för barn mellan 2-6 år och roar även vuxna.

Sagan om det röda äpplet
Författare & illustratör: Jan Lööf
Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag
Antal sidor: 32
ISBN: 978-91-638-2673-3
Köp: Jämför priser

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

5 reaktioner till “Sagan om det röda äpplet”

  1. Intressant med en Jan Lööf-recension efter att vi tog upp hans författande i förra inlägget. Extra intressant att det finns kvinnor på bilderna du visar, fast de ser förstås inte ut att inneha någon stor roll.

  2. Nej, de få kvinnor jag har hittat i de Jan Lööf-böckerna jag har läst är antingen mammor, farmor/mormor, fröken eller någon annan bifigur av ”madonnakaraktär”. Undantag finns i boken Födelsedagspresenten där kungens dotter har en av tre huvudroller samt Matildas katter som handlar om en tjej. Men den är från 2008, så det kanske har hänt lite med tiden? Borde kanske skriva ett inlägg i ämnet? :-)

  3. När jag läste Födelsedagspresenten störde jag mig jättemycket på hur mesig prinsessan är. Hon vill ge en drake till sin pappa, men istället för att göra det själv låter hon en kille åka i hennes ställe!

  4. Det gör jag med! Jag brukar låtsas att Bengt är en tjej som heter Berit och sen säger jag hon genom resten av boken. Men att det ska behövas… :-/

  5. Jag älskar hans böcker! Läste den om och om igen för min brorsdotter och hon älskade den också. Den finns med i en samlingsbok också med andra av ans berättelser som jag läste för barnen på dagis. Måste försöka att få tag på den =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *