Afrika på bokmässan

Nu är Bok & Bibliotek, ja bokmässan alltså, över för den här gången. Temat var Afrika, ett stort tema eftersom det ryms oerhört mycket inom Afrikas 53 länder – inte minst nästan tusen språk! Mest märkbart var temat hos hos de mindre förlagen. Faktum är att merparten av de afrikanska barnböcker vi vaskat fram i anslutning till mässan är utgivna av Trasten, som även i vanliga fall fokuserar på litteratur från delar av världen som inte syns så ofta i andra förlags utgivning. Det hade varit roligt om även de större förlagen gav ut temaenlig litteratur!

Själv hade jag inte möjlighet att besöka mässan förrän idag (men Barnboksprat fanns på plats även igår i form av Emma Lindström), men såg då till att vara där från öppning till stängning. Jag försökte bevaka så mycket barnboksrelaterat som möjligt, men misslyckades tyvärr med att vara på fem ställen samtidigt, vilket hade behövts… Det blev tyvärr inte så mycket afrikanskt, men jag var i alla fall på ett seminarium med fyra afrikanska bilderboksskapare: Piet Grobler, Véronique Tadjo, Christian Epanya och John Kilaka.


Mässgolvet med ett myller av folk och böcker.

Räkna med fler inlägg om bokmässan! Vi ska bara få ordning på våra anteckningar först… Tills vidare, här är mina tweets från idag (omvänd kronologi):

# Då var det dags att säga hej då till #bokmassan för i år. Rapporter kommer snart på barnboksprat.se

# En soft, musikackompanjerad uppläsning av Landgörst var skön avkoppling så här när #bokmassan lider mot sitt slut.

# Barnboksbildens vänner på Nallescenen på #bokmassan: http://twitpic.com/2s6xsn

# Missade Muminshowen på Nallescenen på #bokmassan… här går Muminpappan sin väg. Ganska varm, kan man tro http://twitpic.com/2s6x1b

# Bilderbokens många ansikten, afrikanska barnbokskapare på #bokmassan http://twitpic.com/2s678s

# Jan Lööf i K1 på #bokmassan http://twitpic.com/2s5rla

# Seminarium om svenskt-georgiskt barnbokssamarbete på #bokmassan http://twitpic.com/2s5b1u

# Thydell signerar http://twitpic.com/2s592f

# Stark, Kruusval mfl pratar barnlitteraturens möjliga o omöjliga ämnen på #bokmassan http://twitpic.com/2s4x3a

# Siw Widerberg om kärlek på #bokmassan ! http://twitpic.com/2s4kpa

# Idag är det @helenaferry som twittrar, men jag kommer inte namnmärka alla tweets som vi brukar. Bara så ni vet..

# har anlänt till #bokmassan och pratat lite med Hegas Nypon (twittrade fel, pinsamt…).

# Gör mig redo för #bokmassan http://twitpic.com/2s3my9 /via @helenaferry

Nästa år är det visst tyska som gäller på mässan. Man kanske skulle ta och gå en språkkurs…

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

8 reaktioner till “Afrika på bokmässan”

  1. Vi borde ha hookat upp och pratat barnböcker ju. Fast jag var bara inne en snabbis på söndagen, var ganska mätt efter tre heldagar och hade dessutom ett tåg att passa. Nästa år kanske!

  2. Ja, nästa år kanske vi skulle planera in en barnboksträff! Nu har vi ju ett helt år på oss att klura på upplägget. :)

  3. Vore ju superkul! Måste se till att kunna åka nästa år…får bli en familjeresa till Gbg då, helt enkelt. :)

  4. Ang censur i barnböckerna diskuterades det även på Jan Lööf-seminariet (som jag var på). Han hade dock en rätt lam inställning och tyckte att det inte spelade nån roll och ändrade därför i illustrationer och annat, om det visade sig att folk (och förläggaren) störde sig på det. Som exempel hade han plockat bort en porrkalender i verkstan på ”Örnis bilar” och ersatt den med katter(!).

  5. Ja, vi kommer att skriva mer om detta! Var både på censurdebatten och Jan Lööf. Håller med dig Carolina, han verkade inte förstå varför folk stör sig på skev kvinnorepresentation.

  6. Jag väntar med spänning på fortsättningen av debatten!! Och även om jag verkligen älskar Jan Lööfs illustrationer så blev jag nästan stött av hans inställning till varför han så sällan ritar kvinnor (typ ”det bara blir så”) och att han inte har nån förståelse att det är han, som barnboksförfattare och illustratör, som sätter normen. Ska bli intressant att läsa vad ni skriver om det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *