En saga om att låta alla vara med

Efter att ha läst sagoböcker för sina barn i 20 år märkte Ulrika och Mats Slottner att det var ganska ont om böcker som tog upp moraliska frågor. Så de tog helt enkelt saken i egna händer och gjorde boken Låt alla vara med – tillsammans är vi starka: Rosa-Emma. Illustratör till boken är Mats Slottners mamma  Lilian Johansson.

Och så blev den fina berättelsen om Rosa-Emma till. I boken möter vi Magnus som precis flyttat till Vänköping. Han tycker att det känns tråkigt och tänker att han aldrig kommer att få några nya vänner. Emma bor i Vänköping sedan tidigare och går i klassen som Magnus börjar i. De går i en liten fin skola med stor skolgård, men redan på första rasten dyker ett problem upp. Magnus frågar om han får  vara med i en koja som barnen byggt på skolgården varpå en pojke svarar ”aldrig i livet!” och ingen säger emot honom. Magnus ger sig iväg ensam och hittar en annan mycket mindre och gammal koja, som han klättrar upp i och vill bara försvinna. Men när det ringer in märker Emma att Magnus verkligen är försvunnen på riktigt!

Min äldsta son (5år) blev väldigt engagerad när jag läste boken för honom. Han kände väl till det här med att låta alla vara med och det var väldigt intressant att diskutera med honom. Låt alla vara med är en bok med ganska tydlig sensmoral. Läsaren/lyssnaren får se hur det kan bli om man inte låter alla vara med och med hjälp av ett par diskussionsfrågor i bokens slut lyfts problematiken ytterligare. Det är en väldigt viktig fråga som lyfts. Boken kan mycket väl användas till livskunskapsdiskussioner med barn. Men jag skulle nog vilja vända och vrida på problemet ännu mer. Finns det till exempel tillfällen då man själv känt att man inte vill låta alla vara med? Måste alla alltid vara med? Som förskollärare möter jag den här problematiken ganska ofta och har sett att det inte alltid är så enkelt att finna en självklar lösning på alla sådana konflikter. Men detta gör det ju bara ännu viktigare att diskutera det här området med barn.

Boken ger en bra grund att bygga vidare en diskussion på. Den lyfter en situation där det verkligen blir helt fel när man inte låter alla vara med. I verkliga livet är situationen kanske inte lika självklar, men för att lyfta etik och moral kan det vara bra att utgå från tydliga exempel.

Boken är tänkt att följas upp av fem andra böcker med olika sensmoralteman. I varje bok kommer det även med en medalj som barnet kan få efter att ha varit med och diskuterat ett moraliskt dilemma.

Provläs Låt alla vara med – tillsammans är vi starka: Rosa-Emma


Låt alla vara med – tillsammans är vi starka: Rosa-Emma
Författare: Ulrika och Mats Slottner
Illustratör: Lilian Johansson
Förlag: ZimZalabim
Antal sidor: 26
ISBN: 9789197888615
Köp: Jämför pris

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

4 reaktioner till “En saga om att låta alla vara med”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *