Hedvig och Max-Olov

Hedvig har fått en häst. Eller kanske inte riktigt… Sanningen är att hon har fått en skruttig åsna som heter Max-Olov, men när hon berättar för klassens hästtokiga tjejer kan hon inte låta bli att försköna verkligheten. Plötsligt har åsnan blivit två vackra vita hästar som alla kompisarna vill komma och titta på. Hedvig måste ljuga mer och mer för att hålla dem borta och givetvis håller det inte i längden.

Det här är den andra boken om Hedvig och den är minst lika bra som den första. Hedvig är en härlig tjej som hittar på många dumheter och får brottas med sitt dåliga samvete. Det är ofta lustigt och med ett stort mått igenkänning.

Jag lider verkligen med Hedvig när hennes pappa låter henne tro att hon äntligen ska få sin hett efterlängtade häst och så visar det sig vara en folkskygg och vanvårdad åsna. Alla hennes lögner bottnar i att hon inte vågar såra pappa genom att säga att det inte är lika bra som en häst. Så här gick det till när hon fick Max-Olov:

Hedvig och Max-Olov

”En häst, en häst! Äntligen!”
Pappa backar in genom grinden till hagen. ”Håll i dig nu”, säger han.
Han lägger av haspen … Nån sparkar oroligt med hovarna … Pappa sätter händerna på luckan … Han öppnar …
Ingen kommer ut. Hedvig väntar ett par ögonblick. Sen tassar hon fram och kikar in.
Där står en benig figur. Öronen är långa som kaninöron. I slutet av svansen hänger en lortig tofs. Manen är kort och stubbig. De bruna, mandelformade ögonen ser på henne en stund.
Hedvig gapar. Det här är ingen häst.
Den som inte är en häst smäller ett par gånger med hovarna, ger upp ett ilsket skri och visar tänderna.
”Iiiiiii-håååå!” Sen störtar den ut ur kärran. Hedvig ser den sprätta omkring i hagen.
”En åsna?” säger hon.
Pappa nickar stolt.

Stina Wirséns uttrycksfulla bilder är som alltid jättebra. Här leker Hedvig häst med Ellen, medan bästisen Linda sitter övergiven i trädet:

Hedvig och Max-Olov

Nästa bok i serien heter Hedvig och sommaren med Steken och jaaaaa, jag är sugen!


Hedvig och Max-Olov
Författare: Frida Nilsson
Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 172
ISBN: 9789127106536
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Hedvig och Max-Olov”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.