Skogens systrar

Dahlin, P - Skogens systrar - 29671735Tom ska vara på landet med sina föräldrar, i deras nya sommarstuga. Han tycker inte att det är det roligaste man kan göra på sommaren direkt. Vad kan man göra på landet, i skogen liksom? Leka med kottdjur eller?
Hans mamma och pappa är djupt exalterade över att ha fått en stuga att rå om och att vara inpå naturen som de är tycker de är oerhört exotiskt.

Det knakar till i skogen och en fågel flaxar hastigt iväg. Pappa stannar hammocken och för fingret mot munnen. Så sitter vi i en minut innan vi slappnar av igen.
– Vilken sekund som helst kommer vi att få se ett rådjur eller en älg, säger han sedan.
– Alla djur man behöver finns på Skansen, svarar jag.

Så en dag ser Tom plötsligt hur något rör sig i ögonvrån. När han vänder sig om ser han ingenting där.
För att fördriva tiden på landet beger sig Tom ut i skogen på upptäcktsfärd. Hans föräldrar tycker inte att han ska gå så långt så att han irrar bort sig men det struntar Tom i. Han säger till sina föräldrar att han är i närheten och bygger en by av kottdjur.
Hemma vid stugan försvinner saker, morötterna och potatisen, Tom ser saker röra sig och märker hur det prasslar i buskar. En dag när han badar, fast han sagt att han leker med kottdjur, försvinner hans kläder. Nu börjar det verkligen bli mystiskt…
En kväll ser han hur en flicka springer i dimman. När han nästa dag går till skogen känner han sig inte ensam. Det är någon som iakttar honom.

Tom är härligt sarkastisk och ironisk i den här boken. Jag gillar verkligen hans fyndiga kommentarer och sätt att vara:

Precis när jag tagit på mig regnkläderna och är på väg ut stoppar pappa mig.
– Inte ska du väl gå ut i det här ruskvädret, säger han.
– Det spelar ingen roll vilket väder det är, kottkossorna måste mjölkas, svarar jag och går ut i regnet.

Det här var en mycket spännande bok och faktiskt riktigt läskig emellanåt. Jag tänker inte avslöja vad som händer men det är riktigt nervkittlande ett tag och mycket obehagliga saker händer. Jag som älskar ruskigheter gillade verkligen den här boken!
Språket är enkelt och passar unga läsare, såväl som äldre. Ironin är kanske svår att förstå för allt för unga men jag har inte riktig koll på i vilken ålder man förstår sig på sådant. Säkerligen fungerar runt tio- till trettonårsåldern i alla fall.
Som vanligt saknar jag illustrationer, men det kan man inte kräva i alla böcker heller kanske?

Tilläggas kan att det är samma författare som skrivit böckerna om Kalle Skavank!

Skogens systrar
Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 109
ISBN: 9789129671735
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

6 reaktioner till “Skogens systrar”

  1. jag vill vinna skogens systrar för att det är en bok som är en jätte bra bok alla säger så och helst vill jag ha den den ser j ätte bra ut jag menar inte framsidan jag menar jag har läst där bak i boken och är jätte bra ville helst vinna boken .

  2. Fast det verkar verkligen vara en häftig bok. Och det här är en bra blogg måste jag också säga.
    :-)

  3. Vad intressant! Håller själv på att renovera villan min, vilket dokumenteras på bloggen min :)

  4. jo cool bok vill ha den.. har redan den tredje och den andra vill ha den första mee

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *