Längre än längst

längre än längst - fram

Kan musik ge oss en sagoupplevelse? Och kan en musikalisk upplevelse vara både vacker och lärorik på samma gång?

Nyligen fick jag en samling med musikaliska resor i min hand: Längre än längst av Ensemble Yria. Detta är ett material om rymden, som tar sin främsta utgångspunkt i musiken. Med hjälp av en musikbok och en skiva med låtar tas vi ut i universum för en spännande upptäcktsresa. Vi börjar vår resa med att provlanda på månen för att sedan bege oss längre bort, till och med längre än längst. På vägen träffar vi bland annat den tävlingslystna kometen Uddi Suddi Gallaj och blir bjudna på solsystemskalas.

Mellan låtarna finns det även pyssel, tips och fakta. Som tillexempel hur man kan göra en egen stjärnkarta, olika musiklekar och lite kort information om hur gravitation fungerar.

Materialet kan mycket väl användas som en musikalisk sagoupplevelse, men även som undervisningsmaterial. På ett sätt tycker jag att det är lite synd att materialet inte innehåller mer fakta om rymden på det klassiska sättet. Men å andra sidan känns det som ett uppfriskande material till undervisning om rymden. Musik som uttryckssätt är ofta något som hamnar vid sidan om den vanliga skolundervisningen, som något som är just bara musik. Men i Längre än längst är det verkligen musiken som står i centrum och de musikaliska upplevelserna ges utrymme både som nöje och för lärande. Låtarna som finns på materialets CD-skiva är dessutom mycket skickligt framförda och är riktigt härliga att lyssna på.

längre än längst - insida


Längre än längst
– musikboken

Text och musik: Ensemble Yria
Redaktör: Emil Berglund
Illustratör: Mia Maria Güettler
Förlag: Gehrmans Musikförlag
Antal sidor:  43
ISBN: 9789177482628
Köp: Jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

En kommentar till “Längre än längst”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *