Viktiga kartor

Viktiga kartorSarah Sheppard har tidigare skrivit och illustrerat de populära böckerna om dinosaurier och nu har hon tagit sig an uppdraget att skapa en kartbok med intressanta fakta för barn. Men istället för att bara visa upp kartor finns där särskilda temakartor över spännande områden som ädelstenar, mystiska platser, höga berg och giftiga djur.

Boken presenterar bland annat sägeomspunna varelser och platser som Bigfoot/Yeti, Bermudatriangeln och Loch Ness-monstret. Det finns massvis med faktarutor, tips, kartor och jämförelser för alla vetgiriga barn.

Sista avsnittet i boken utgörs av övergripande kartor med huvudstäder som röda prickar. Vad huvudstäderna heter syns i förteckningen längst ner på sidan. Tyvärr är kartorna inte särskilt detaljerade och inte så många till antalet. I pärmarna finns flaggor (och det är även kul för föräldrar som vill testa vad de minns från grundskolan).

Boken vimlar av spännande fakta och Sheppard har även försökt väga upp könsrepresentationen och presenterar till exempel de två kvinnliga piraterna Anne Bonny och Mary Read vid sidan av Kapten Svartskägg på uppslaget om pirater. Jag uppskattar verkligen att Sheppard försöker ha ett könsneutralt tilltal i sina böcker och att böckerna riktar sig till alla barn istället för till det kön som traditionellt sett anses vara mest intresserad av dinosaurier respektive äventyr.

Kartor

I sann kartbokstradition är detta en stor bok. Vi får ha den stående på långsidan om den ska få plats i bokhyllan.

Förlaget anger att boken riktar sig till 3-6-åringar, men jag skulle tippa på att 5-8-åringar uppskattar boken mer eftersom det krävs en viss bakgrundskunskap för att förstå mycket av det som boken tar upp. Min 6-åring tycker att boken är mycket intresseväckande men den är definitivt för svår och alldeles för plottrig för att hålla uppe intresset hos min 2-åring. Dock är det roligt att peka på de farliga djuren och lära sig vad de heter. Och det är ju även kul för mig som förälder.


Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare
Författare & illustratör: Sarah Sheppard
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
Antal sidor: 37
ISBN: 9789163870361
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *